Laatste update 13:31
14

Mbo’ers worden officieel student

Vanaf het studiejaar 2020 – 2021 worden mbo’ers officieel student genoemd. Vanaf dat jaar zal die aanduiding wettelijk worden vastgelegd, in plaats van de huidige benaming ‘deelnemer’. Minister van Engelshoven van Onderwijs komt daarmee tegemoet aan de oproep van onder meer Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) en van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.

Tijdens een Kamerdebat op 18 januari vroeg Westerveld de minister al om de formele benaming van mbo’ers in de wet te wijzigen. Daarop legde de minister uit dat de term ‘deelnemer’ nog stamt uit de tijd dat ook volwasseneneducatie via de ROC’s werd geregeld en dat op die manier alles onder een benaming was komen te vallen. Op het verzoek van Westerveld zei de minister in januari al dat het goed was om de wet op dat gebied ‘op te schonen’.

Van Engelshoven onderbouwde haar beslissing om dat nu ook echt te doen door te zeggen:

Jongeren in het mbo zijn net zo goed studenten als al die anderen. Door nu ook in de wet de term deelnemer te veranderen in het woord student doen we aan iedereen recht.

De discussie of mbo’ers wel of geen student zijn speelt al langer. In een uitzending van Pauw over dat onderwerp zei SP-Kamerlid Peter Kwint al:

Er is een vraag vanuit een deel van de MBO’ers om waardering ook in woorden te laten zien, want natuurlijk hebben woorden betekenis. Woorden doen ertoe.

De formele aanduiding als student is niet louter symbolisch. Wie student is komt op verschillende plekken in aanmerking voor kortingen speciaal voor studenten, op vertoon van een studentenkaart. Die hebben mbo’ers nu niet. Datzelfde geldt voor feesten en studentenkroegen waar bij de entree een collegekaart getoond moet worden. Ook het vinden van een kamer is moeilijker voor mbo’ers. Hoe dat zit lees je hier.

Bron: NOS / cc-beeld: MBO College Lelystad, Wikimedia Commons

Geef een reactie

Laatste reacties (14)