17

McDonald’s stopt met plastic rietjes

Vanaf 2019 zal fastfoodketen McDonald’s in Nederland geen plastic rietjes meer leveren bij milkshakes of frisdranken, meldt het AD. Ook in andere landen denken filialen na over ander materiaal. Wat er voor in de plaats komt zal voor het einde van het jaar duidelijk worden.

Rietjes behoren tot de meest vervuilende stukjes plastic. Onderzoekers vinden rietjes op de meest afgelegen plekken. Ook andere bedrijven maken een draai. Meubelgigant Ikea maakte al eerder bekend te gaan stoppen met plastic rietjes, bordjes, bekertjes en tasjes. Plastic wattenstaafjes worden ook in de ban gedaan door nieuwe wetgeving van de Europese Unie die volgend jaar moet worden aangenomen.

In de Verenigde Staten, een grootgebruiker met zo’n 500 miljoen rietjes per dag, is het plastic rietje nog volop in gebruik. De rietjes die via de grote oceaan in de zogenaamde plastic soep (een eiland van vervuiling, drijvend in het midden van de oceaan) terecht komen zijn moeilijk te detecteren door sorteermachines en filters, weten daardoor vaak te ontsnappen en komen zo sneller in het ecosysteem terecht dan andere plastic objecten.

Cc-foto: Frankieleon

Geef een reactie

Laatste reacties (17)