64

Medeoprichter IPCC reageert op kritiek

'Hoofdboodschap dat de aarde opwarmt blijft overeind'

Hoogleraar klimaatverandering aan de Universiteit van Wageningen en mede-oprichter van het IPCC, Pier Vellinga, hekelt het idee dat fouten in het IPPC-rapport zouden aantonen dat de aarde niet opwarmt.

door redactie Joop

In het Radio 1-programma TROS Nieuwsshow ging hij in op een aantal van de gesignaleerde fouten. Over de opmerking dat 55% van Nederland onder water zou kunnen komen te staan zei hij dat dat wel degelijk het geval is bij stormvloed. Die toevoeging is in de uiteindelijke tekst weggevallen, maar het percentage klopt in dat geval wel degelijk. Over het genoemde jaartal dat de gletsjers in de Himalaya zijn gesmolten, zegt hij dat er wel degelijk wetenschappelijke consensus is dat de ‘lage’ gletsjers in de Himalaya over niet al te lange tijd zijn gesmolten. Die constatering is onterecht zonder het woord ‘lage’ overgenomen in het IPCC-rapport. 

Vellinga classificeert beide fouten als slordigheden die de hoofdboodschap niet onderuit halen:

De boodschap dat meer CO2-uitstoot leidt tot meer opwarming is nog nooit onderuit gehaald.

Vellinga zou het een goed idee vinden als minister Cramer de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen als onafhankelijk instituut de opdracht zou geven om de conclusies van het IPCC te beoordelen. George Bush heeft in Amerika iets vergelijkbaars gedaan bij zijn aantreden. Na zes jaar onderzoek bleek er niets af te dingen op de grote lijn van de IPPC-rapporten, aldus Vellinga.

Beluister hier het hele interview.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)