Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Medewerker die vals raketalarm Hawaï verzond geloofde dat dreiging echt was

  •  
30-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
alarm
De persoon die twee weken geleden half Hawaï een hartverzakking bezorgde door een raketalarm te verzenden dacht dat de dreiging echt was. Dat meldt de Washington Post. Mensen kregen een alarmmelding op hun telefoon, het luchtalarm ging af en televisie-uitzendingen werden onderbroken om burgers te waarschuwen. Het duurde meer dan een half uur voordat het bericht werd gecorrigeerd en de bevolking opgelucht adem kon halen. Volgens het Witte Huis ging het om een oefening. De gouverneur van Hawaï vertelde op CNN dat het een menselijke fout was en dat iemand bij een standaard ‘wisseling van de wacht’ op de verkeerde knop zou hebben gedrukt. Nu blijkt ook dat niet te kloppen.
Een nachtdienst-manager besloot de medewerkers van de dagdienst te testen met een spontane oefening. De leidinggevende van de dagdienst was schijnbaar op de hoogte van de oefening, maar dacht dat die gericht zou zijn op de vertrekkende nachtdienst-medewerkers. De dagdienst-manager was derhalve niet voorbereid om de test te overzien. Volgens de standaardprocedure speelde de nachtdienst-manager – die zich voordeed als het Pacifisch commandocentrum – een bandopname af waarin de medewerkers werden gewaarschuwd voor de valse dreiging. Die boodschap bevatte de woorden ‘oefening, oefening, oefening’, maar vreemd genoeg en abusievelijk ook de zin ‘this is not a drill’ (dit is geen oefening). De medewerkers die de alarmmelding deden uitgaan hoorden het ‘oefening’-deel blijkbaar niet en gingen af op het ‘this is not a drill’. Aldus een rapport van de Federal Communications Commission (FCC).
De reden dat het valse alarm niet werd gestopt door Hawaï zelf is dat zij hetzelfde computersysteem gebruiken.
Afbeelding: screenshot Twitter

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.