Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Medewerkers politie luiden alarmbel met zwartboek discriminatie

  •  
25-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
32684228963_1583ced135_k
Discriminatie bij de politie is al jaren een bekend probleem. Vanwege de gesloten cultuur van de Nederlandse politie is lang niet duidelijk geweest op welke schaal het plaatsvindt, of hoe het eruit ziet. 26 medewerkers geven nu middels een zwartboek, dat in handen is van NRC Handelsblad, een inkijkje in de politiecultuur. Zo wordt een vrouwelijke agente aangezien als poetsvrouw, vanwege haar etnische achtergrond. Daar worden door haar collega’s “grappen” over gemaakt en zij moet het maar slikken. Discriminatie vermomd als zogenaamde humor is het officieel melden niet waard. NRC schrijf t:
"Ik heb meegemaakt dat toen ik een handtekening nodig had, ik schertsend te horen kreeg dat hij dacht dat ik de kamer kwam schoonmaken. De dames van de schoonmaakdienst hebben dezelfde etnische afkomst als ik. Ik heb dit als vernederend ervaren. Te meer omdat de andere collega’s die erbij waren, mij uitlachten en – al dan niet grappig bedoeld – mij denigrerend wegzetten als poetsvrouw. Ik heb het aangekaart bij mijn manager. Dit incident werd zonder excuus of uitleg afgedaan met de mededeling ‘dat het bedoeld was als een grap’."
Het zwartboek staat vol met incidenten die agenten van diverse etnische achtergronden ofwel ‘een gevoel’ van ongemak geven, of een vermoeden dat ze anders worden behandeld vanwege hun etnische achtergrond. Maar lang niet altijd gaat dat subtiel. NRC citeert :
"Ik was met een leidinggevende op weg naar de kantine om te gaan lunchen en vlak voor de kantine hing een poster. Het was een foto van mij, in handboeien, en men had tralies op de foto getekend, voorzien van de tekst ‘imagine our monkey in a cage’. Ik dacht eerst dat het een soort grapje was. Maar er kwam niemand om te zeggen: ‘joh, geintje, was niet zo bedoeld’."
De politie heeft al langer een diversiteitsprobleem. Niet alleen is er wat etniciteit bij de politie betreft geen sprake van een evenredige weerspiegeling van de samenleving – bij de politie heeft zeven procent een migratieachtergrond, in Nederland is dat 22 procent – maar ook ligt de politie herhaaldelijk onder vuur vanwege etnisch profileren. Ook kwam in 2015 nog een interne blog van toenmalig korpschef Gerard Bouman aan het licht waarin hij intern kleineren, uitsluiten en respectloos behandelen van agenten met een migratieachtergrond aan de kaak stelde.
De politie heeft inmiddels besloten meer aspirant-agenten met een migratieachtergrond aan te nemen op de Politieacademie, in de hoop de cultuur zo te doen veranderen. Huidige politiemedewerkers hebben er geen vertrouwen in. Het is de cultuur binnen de politie die veranderd moet worden. Nieuwe medewerkers zullen zich moeten aanpassen of vertrekken vanwege het “ongemak”.
"Er zijn voorbeelden van ongemak over een poster van PVV-leider Geert Wilders in kleedkamer, en een chef die aanvankelijk weigert zijn ondergeschikten daarop aan te spreken. Ze memoreren een medewerker die trots aan een zwarte collega meldt dat hij „iets had gestort voor Afrika”. Een agente merkt op dat ze in een computersysteem als ‘Turks’ geregistreerd staat – ze kent inderdaad Turks, schrijft ze, maar haar nationaliteit is Nederlands."
cc-foto: Kevin Hackert

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.