Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Media benadelen vrouwelijke politici met seksistische vraagstelling

  •  
30-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
Informateur Schippers biedt eindverslag aan

© 2017-05-16 13:05:01 DEN HAAG - Informateur Edith Schippers biedt haar eindverslag over de kabinetsformatie aan aan Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer. ANP BART MAAT

Vrouwelijk politiek leiders hebben last van de manier waarop media over hen schrijven. Kiezers vinden leiderschapskwaliteiten belangrijk bij het bepalen van hun stem, maar uit promotie-onderzoek van politiek wetenschapper Loes Aaldering van de Universiteit van Amsterdam (UvA), blijkt dat kranten vrouwelijke politici liever naar haar thuissituatie vragen.
Aaldering legt in de Volkskrant uit:
Uit de internationale literatuur weten we dat de kiezer het belangrijk vindt dat zo’n leider kundig is, daadkrachtig, integer, communicatief vaardig en consistent. Van mannen wordt in de krant veel vaker geëvalueerd of ze daaraan voldoen. De krant is minder geïnteresseerd of vrouwelijke politici goed scoren op leiderschapskwaliteiten… Er waren in de periode 2006-2012 zes vrouwelijke partijleiders, dat is natuurlijk een beperkte onderzoekspopulatie. Daarom heb ik het onderzoek ook bij ministers gedaan, buiten verkiezingstijd. Ook daar zag je dat voor de kiezer relevante kwaliteiten van vrouwelijke politici minder aandacht krijgen… Dat draagt bij aan de ondervertegenwoordiging van vrouwen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.