3

Media jagen op ‘madame Hollande’

Luttele dagen voor de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen zet Valérie Trierweiler met één tweet alles op zijn kop

De partner van de Franse president François Hollande, Valérie Trierweiler, is het mikpunt van Franse media. Oorzaak: Trierweiler stuurde dinsdag een tweet de digitale wereld in waarin ze openlijk haar steun voor Olivier Falorni uitspreekt. Doorgaans niet zo’n probleem, maar Falorni is de opponent van Segolène Royal, Hollande’s ex-vrouw en moeder van hun vier kinderen. De vraag die Franse media nu veelvuldig stellen is ‘Wordt Trierweiler verblind door jaloezie of is dit een weldoordachte politieke coup in een poging Royals kansen te minimaliseren?’

Trierweiler gaat als journaliste prat op haar onafhankelijkheid. Daar lijkt nu voor eens en altijd een einde aan gemaakt te zijn. Olivier Falorni is onlangs uit de race gezet door de Socialistische Partij van Hollande, omdat hij weigerde plaats te maken voor Royal. Falorni besloot als dissidente kandidaat toch door te gaan en in het district Charente-Maritime de strijd aan te binden met Royal. Slechts enkele dagen voor de tweede ronde van de parlementsverkiezingen, stuurde Trierweiler de tweet. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Tijdens de presidentsverkiezingen pochte François Hollande een ‘normale’ president te zullen zijn. Zijn privéleven zou hij privé houden, in tegenstelling tot voormalig president Nicolas Sarkozy. Des te meer reden voor media, ook de doorgaans Hollande-lievende, om de president en zijn eega eens flink aan te pakken.

Een aantal voorbeelden:

Le Figaro schreef “een belofte die één tweet brak”

Libération kopte “Frankrijks eerste blunder”. Blunder (Gaffe) wordt hier genoemd als de nieuwe term voor ‘First Lady’, omdat Trierweiler die laatstgenoemde niet kan uitstaan. Verder in het stuk schrijft de auteur: “We dachten dat dit soort cocktails het handelsmerk van de voormalige president zouden blijven … nu weten we dat het normale presidentschap van Hollande eigenlijk niet zo normaal is.”

Fressoz schrijft:
“Het zou beter zijn geweest om te zwijgen, want het is François Hollande, die nu voor het vuurpeloton staat. De ‘normale president’, die bijna onberispelijk was, wordt nu gedwongen om opmerkingen te maken over zijn liefdesleven.”

cc-foto: Patrick Pecatte

Geef een reactie

Laatste reacties (3)