21

Media maken van Syrische vluchtelingen ‘terroristen’

Vreeswekkende berichtgeving over onbevestigd en onwaarschijnlijk verhaal ... IS gebruikt gretige media als propagandainstrument

De Volkskrant publiceerde dinsdag een verhaal over IS-terroristen die zich zouden vermommen als asielzoekers. De krant baseert zich daarbij op een onbevestigd bericht uit de Duitse sensatiekrant Bild am Sonntag. Inmiddels nemen alle Nederlandse nieuwssites het bericht over.

Nu.nl bijvoorbeeld schrijft naar aanleiding van het bericht:

Antiterreurcoördinator Dick Schoof en de veiligheidsdiensten hebben momenteel geen aanwijzingen dat IS-strijders als asielzoekers naar Nederland komen. Dat zegt zijn woordvoerder dinsdag. De Nederlandse diensten houden de reisbewegingen uit de IS-gebieden in Irak en Syrië wel scherp in de gaten.

Het is dus niet bevestigd maar het wordt toch gemeld. Met als gevolg dat de theorie zich verspreidt. Onder asielzoekers zouden terroristen kunnen zitten. In het bericht wordt, net als in de Volkskrant, geen enkele kanttekening geplaatst bij het artikel van Bild. Het schandaalblad (zie cover) zegt zich zegt te baseren op ‘bronnen bij Amerikaanse inlichtingendiensten’ die berichten via IS onderschept zouden hebben. Het liberale Der Spiegel plaatst wel vraagtekens bij dat ‘nieuws’ en vraagt zich af of deze berichtgeving Syrische vluchtelingen niet nog eens extra brandmerkt. Om aanslagen te plegen in Europa hoeven de IS-terroristen zich immers helemaal niet te vermommen als asielzoekers, legt Der Spiegel uit

Honderden Duitse staatsburgers houden zich op in gebied dat door de jihadisten gecontroleerd wordt. Ondanks alle rapportages van de veiligheidsdiensten. Tot nu toe kunnen zij ongehinderd naar de Bondsrepubliek terugkeren.

Daarbij komt dat de IS-propagandisten in hun audio- en videoboodschappen hun aanhangers in de VS en Europa oproepen zelf actief te worden. Geradicaliseerde moslims die zich met de doelen van IS identificeren hoeven ook helemaal niet naar Syrië of Irak af te reizen. Ook met aanslagen op doelen in Europa kunnen ze zich in dienst van de jihad stellen, zo luidt de boodschap die IS verspreidt.

In het Engelstalige gebied zijn het vooral media als het Britse schandaalblad Daily Mail die het onbevestigde bericht van Bild breed uitmeten. Der Spiegel concludeert dat het de Syrische vluchtelingen zijn die nu echt de dupe worden van dit soort angst.

Tot nu werden ze in Europa slechts geduld, nu moeten ze ook nog vrezen als potentiële terroristen te worden gebrandmerkt.

2014_07_23_NRC_Syr_Refugees_Leb_sam_tarling_MGL1947Het zou zelfs kunnen dat precies dat de opzet was van IS, als het verhaal van Bild klopt dat berichten met een dergelijk plan onderschept zijn. Het verhaal zou bewust door IS verspreid kunnen zijn om hun gevluchte vijanden verdacht te maken en Europeanen angst aan te jagen. Met dank aan de media, die zich in hun niet aflatende dorst naar angstwekkende verhalen wel vaker door de IS-propagandamachine laten gebruiken. Britse kwaliteitskranten als The Independent en The Guardian realiseren zich dat inmiddels wel.

cc-foto: NRC/Sam Tarling

Geef een reactie

Laatste reacties (21)