Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Media maken van Syrische vluchtelingen 'terroristen'

  •  
07-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
eu_300_07.jpg
Vreeswekkende berichtgeving over onbevestigd en onwaarschijnlijk verhaal ... IS gebruikt gretige media als propagandainstrument
De Volkskrant publiceerde dinsdag een verhaal over IS-terroristen die zich zouden vermommen als asielzoekers. De krant baseert zich daarbij op een onbevestigd bericht uit de Duitse sensatiekrant Bild am Sonntag. Inmiddels nemen alle Nederlandse nieuwssites het bericht over.
Nu.nl bijvoorbeeld  schrijft naar aanleiding van het bericht:
Antiterreurcoördinator Dick Schoof en de veiligheidsdiensten hebben momenteel geen aanwijzingen dat IS-strijders als asielzoekers naar Nederland komen. Dat zegt zijn woordvoerder dinsdag. De Nederlandse diensten houden de reisbewegingen uit de IS-gebieden in Irak en Syrië wel scherp in de gaten.
Het is dus niet bevestigd maar het wordt toch gemeld. Met als gevolg dat de theorie zich verspreidt. Onder asielzoekers zouden terroristen kunnen zitten. In het bericht wordt, net als in de Volkskrant, geen enkele kanttekening geplaatst bij het artikel van Bild. Het schandaalblad (zie cover) zegt zich zegt te baseren op ‘bronnen bij Amerikaanse inlichtingendiensten’ die berichten via IS onderschept zouden hebben. Het liberale Der Spiegel plaatst wel vraagtekens bij dat ‘nieuws’ en vraagt zich af of deze berichtgeving Syrische vluchtelingen niet nog eens extra brandmerkt. Om aanslagen te plegen in Europa hoeven de IS-terroristen zich immers helemaal niet te vermommen als asielzoekers, legt Der Spiegel uit
RTEmagicC_bild_300.jpg
Honderden Duitse staatsburgers houden zich op in gebied dat door de jihadisten gecontroleerd wordt. Ondanks alle rapportages van de veiligheidsdiensten. Tot nu toe kunnen zij ongehinderd naar de Bondsrepubliek terugkeren.
Daarbij komt dat de IS-propagandisten in hun audio- en videoboodschappen hun aanhangers in de VS en Europa oproepen zelf actief te worden. Geradicaliseerde moslims die zich met de doelen van IS identificeren hoeven ook helemaal niet naar Syrië of Irak af te reizen. Ook met aanslagen op doelen in Europa kunnen ze zich in dienst van de jihad stellen, zo luidt de boodschap die IS verspreidt.
In het Engelstalige gebied zijn het vooral media als het Britse schandaalblad Daily Mail die het onbevestigde bericht van Bild breed uitmeten. Der Spiegel concludeert dat het de Syrische vluchtelingen zijn die nu echt de dupe worden van dit soort angst.
Tot nu werden ze in Europa slechts geduld, nu moeten ze ook nog vrezen als potentiële terroristen te worden gebrandmerkt.
Het zou zelfs kunnen dat precies dat de opzet was van IS, als het verhaal van Bild klopt dat berichten met een dergelijk plan onderschept zijn. Het verhaal zou bewust door IS verspreid kunnen zijn om hun gevluchte vijanden verdacht te maken en Europeanen angst aan te jagen. Met dank aan de media, die zich in hun niet aflatende dorst naar angstwekkende verhalen wel vaker door de IS-propagandamachine laten gebruiken. Britse kwaliteitskranten als The Independent en The Guardian realiseren zich dat  inmiddels wel.
15350235762_a993e7d143_n
cc-foto: NRC/Sam Tarling

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.