12

‘Media misbruiken angst om Arabische Lente tegen te werken’

80-jarige Egyptische feministe trots op wat revolutie tot nu toe heeft bereikt

De Belgische journalist Rudi Vranckx gaat in het televisieprogramma ‘De Revolutieroute’ van de Vlaamse publieke omroep op zoek naar mensen die de Arabische lente hebben meegemaakt. De documentairereeks is in het najaar pas te zien op Canvas, maar nu al te volgen via sociale media als Facebook en Twitter.


Vranckx spreekt in ‘De Revolutieroute’ onder meer met Nawal El Sadaawi, één van de bekendste Arabische feministen en tevens auteur van bestsellers als ‘De gesluierde Eva’ (1980) over onderdrukking van de vrouw in de islamitische wereld. Hoewel El Sadaawi al 80 jaar is, is ze nog springlevend. Zo stond ook zij aan het begin van de Arabische revolutie in Egypte op het Tahrirplein. Naar eigen zeggen omdat ze de dood niet vreest.

In het programma noemt El Sadaawi ‘angst’ het grootste probleem in de Arabische landen. Ze zegt hierover:

‘We worden geboren in angst, we leven in angst, we overlijden ín angst en we overlijden dóór angst. Ik overleef omdat ik niet angstig ben.’

El Sadaawi benadrukt dat media opstootjes uitvergroten, maar dat de revolutie in werkelijkheid een groot succes is.

In een andere uitzending bezoekt Rudi Vranckx een voetbalwedstrijd tussen salafisten en kopten. Vranckx spreekt met Mohammed Tolba, één van de docenten mediatraining van salafistische politici. De missie van Tolba is het tonen dat salafisten ‘géén handenafhakkers zijn’. En hoe beter dan door middel van een vriendschappelijke wedstrijd tussen de twee groepen?

Je kunt de revolutieroute hier op Facebook volgen. Meer een twitteraar? Klik dan hier. En als je toch bezig bent: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)