Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Media negeren Oscar-awards voor Nederlanders

  •  
09-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
osc_300.jpg
'Zonder hen zouden er geen films gemaakt kunnen worden' ... Roger van der Laan gelauwerd voor baanbrekende gezichtsanimatie Mova ... Erwin Coumans voor techniek uit o.a. rampenfilm 2012
Voorafgaand aan de ‘echte’ Oscars worden er door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences onderscheidingen uitgereikt aan de mensen die de in films gebruikte techniek hebben bedacht of mogelijk gemaakt. “Zonder hen zouden er geen films gemaakt kunnen worden,” aldus de voorzitter van de jury. Onder de gelauwerden dit jaar maar liefst twee Nederlanders. De Awards werden uitgereikt door Margot Robbie (o.a. The Wolf of Wall Street) en Miles Teller (o.a. Whiplash).
Roger van der Laan (video boven) kreeg samen met zijn collega’s Tim Cotter, Ken Pearce en Greg LaSalle een Technical Achievement Award voor hun systeem Mova dat op ingenieuze wijze gelaatstrekken en -bewegingen vastlegt zodat die gebruikt kunnen worden in animaties. Zie deze video van twee jaar geleden:
Erwin Coumans (ex-medewerker van het Nederlandse Guerrila Games) werkt bij Google, heeft het als hobby het samenstellen van de Bullets library – een open source project – en kreeg daar een Technical Achievement Award voor toegekend. Hij laat de zaal in lachen uitbarsten tijdens zijn dankwoord met de opmerking dat zijn zoon niet voor niets Oscar heet. Het Bullets systeem wordt gebruikt voor de visuele effecten die grootschalige vernietiging simuleren, een techniek die onder andere te zien is in de rampenfilm 2012. De principes worden getoond in onderstaande video van Coumans zelf.
Nederlandse media besteedden geen aandacht aan de awards die zaterdag werden uitgereikt in Hollywood.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.