15

Media zwijgen over proces tegen Dolce & Gabbana

Leidt advertentiemacht tot zelfcensuur? ... Italiaanse mode-giganten staan terecht voor mega-belastingontduiking 

Over luie, dan wel corrupte, Grieken mogen de media graag schamperen maar nu er een wereldberoemd mode-duo terecht staat voor belastingontduiking op inkomsten van meer dan een miljard euro, is er opeens sprake van een opvallende stilte. Hoe dat kan? Het modeconcern besteedt een fortuin aan advertenties in diezelfde media.

Dolce & Gabbana : Classici from Chris Roebuck on Vimeo.

Het proces tegen Domenico Dolce en Stefano Gabbana ging vandaag in Milaan van start. De twee Italiaanse ontwerpers kunnen tot maximaal vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld worden wegens belastingontduiking. Ze worden er onder meer van verdacht hun bedrijf voor een schijntje aan een Luxemburgse onderneming, ook hun eigendom, verkocht te hebben om zo belasting te ontlopen. In totaal zou de Italiaanse schatkist voor 400 miljoen euro door D&G getild zijn. Het duo ontkent de beschuldigingen. Volgens Gabbana bestaat de Italiaanse belastingdienst uit ‘dieven’. Hij heeft gedreigd met emigratie.

Het had nogal wat voeten in aarde om de gevierde ontwerpers, onder meer zeer geliefd in Hollywood, voor de rechter te krijgen. Ook nu weer probeerde hun advocaat de rechtszaak ongeldig te laten verklaren op grond van vormfouten. Justitie daarentegen beweert een ijzersterke zaak te hebben en premier Monti heeft vorige week nog de oorlog verklaard aan belastingontduikers. De Italiaanse staat loopt naar schatting jaarlijks 200 miljard(!) euro aan inkomsten mis door fiscale misdrijven.

Italiaanse kranten, normaal gesproken op de eerste rij als het om celebrity-nieuws gaat, besteden opvallend geen aandacht aan de rechtszaak. Volgens de Britse The Independent moet de oorzaak daarvoor gezocht worden in de voor de media zeer lucratieve advertentiecampagnes van D&G.

Het Amerikaanse tijdschrift GQ riep Dolce & Gabbana maandag doodleuk uit tot ‘Ontwerpers van het Jaar’. Afwachten is of ze in 2013 de ‘Ontduikers van het Jaar’ zullen zijn.

Video: Het Franse model Laetitia Casta in een toonaangevende reclame voor het modemerk

cc-foto: Raemin Zhang

Geef een reactie

Laatste reacties (15)