71

Mediamagnaat Sauer schept ‘Italiaanse toestanden’ bij NRC Handelsblad

Nieuwe eigenaar kwaliteitskrant geeft redactie les journalistiek

Een van de nieuwe eigenaren van NRC Handelsblad, de Nederlands-Russische mediamagnaat Derk Sauer, bemoeit zich actief met de redactionele inhoud van de krant. Sauer wil onder meer dat de krant zich niet meer op nieuws richt.

Sauer onthulde zijn opmerkelijke werkwijze in Amstelveen tijdens de uitreiking van Dagbladgoud, de publieksprijs voor de beste dagbladadvertentie, meldt het reclamevakblad Adformatie:

Sauer is ervan overtuigd dat dagbladen geen rol meer vervullen in het brengen van nieuws. Dat NRC Handelsblad op de dag na de val van het kabinet opende met ‘Kabinet gevallen’ irriteerde hem dan ook zodanig dat hij direct hoofdredacteur Birgit Donker belde. ‘De tijd van “all the news that’s fit to print” is echt voorbij. Ik wil niet weten wat er is gebeurd, want daar zijn andere media sneller in, ik wil weten waarom het is gebeurd.’

De woorden van Sauer, mede-eigenaar van de tv-zender Het Gesprek die NRC Handelsblad in december samen met investeringsmaatschappij Egeria opkocht, staan in schril contrast met de verklaring die hoofdredacteur Birgit Donker van NRC destijds uitgaf. Bij de verkoop was de redactionele vrijheid en onafhankelijkheid van de krant gewaarborgd, meende ze:

„Hier staat een opgeluchte en opgetogen hoofdredacteur”, zei Birgit Donker, hoofdredacteur van NRC Media, gistermiddag tegen de redactie. „Wij worden zelf verantwoordelijk voor onze strategie. De nieuwe aandeelhouders onderschrijven onze plannen voor de komende jaren. Die zelfstandigheid is precies de reden dat we uit PCM wilden stappen.”

De harde openlijke kritiek van eigenaar Sauer op de kwaliteitskrant is extra pijnlijk omdat er niet veel van klopt, blijkt uit een reactie onder het artikel van Paul Disco, voormalig directeur/uitgever van De Groene Amsterdammer. Hij wijst er onder meer op dat anders dan Sauer beweert de gewraakte kop niet luidde ‘Kabinet gevallen’ maar ‘Kabinet-Balkenende IV valt over Uruzgan; PvdA stapt uit kabinet na marathonsessie over Afghanistan; harde confrontatie ministers over missie’ en concludeert:

Ik vraag me al het een en ander af als de eigenaar de hoofdredacteur gaat opbellen over een kop in de krant. Maar ik vraag me nog veel meer af als de eigenaar via publiek en Adformatie meldt dat hij de hoofdredacteur opbelt over een kop in de krant. Doet toch denken aan media-eigenaren uit Italië en Australië. Op zich niks mis mee, maar wel goed om te weten.

Gerelateerd: Het Gesproken Dagboek van Derk Sauer op Radio 1

Geef een reactie

Laatste reacties (71)