Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Mediation in het strafrecht moet standaard worden'

  •  
24-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
OM_300.jpg
PvdA wil dader en slachtoffer om de tafel hebben … Snelle rechtspraak duur betaald … OM straft lichte vergrijpen in snelrecht zwaarder dan de rechter
De PvdA wil het strafrecht terugbrengen naar de essentie waar die voor is bedoeld: als instrument om dader het onrecht aan het slachtoffer te herstellen. Kamerlid Jeroen Recourt pleit daarom voor een standaard ‘herstelbemiddeling’. Daarbij hebben dader en slachtoffers samen invloed op de uiteindelijke straf die het OM oplegt.
Het doel van Recourt mediation strafrecht is de positie van het slachtoffer verbeteren:
Je wilt niet jaar in jaar uit met je hart in je keel doorlopen als je de man ziet die je mishandeld heeft”, weet Recourt. “Zo’n gesprek kan een belangrijke stap zijn naar een fatsoenlijke afronding. Maar het moet alleen plaatshebben als het slachtoffer het wil en het veilig is. En daarom alleen als de officier van justitie namens de samenleving meekijkt”, zegt hij in Trouw.
Recourt hoopt dat de herstelbemiddeling zo vroeg mogelijk in het strafproces geïmplementeerd wordt en dat het overal wordt aangeboden. De VVD ziet ook wel wat in mediation, maar dan meer als alternatief voor conflictbeslechting door de civiele rechter.
De Volkskrant bericht vandaag dat snelle rechtspraak duur betaald wordt. Sinds verdachten van lichte vergrijpen sinds 2013 via strafbeschikking direct door het OM worden veroordeeld, pakken de straffen zwaarder uit. Daarbij blijkt de strafmaat van het OM forser dan de uitspraak van een rechter.
De strafmaat die het OM gebruikt, is eigenlijk bedoeld als strafeis in de rechtszaal. Hoger, in de wetenschap dat de rechter dat vaak nog afzwakt. Als het OM deze richtlijnen consequent gebruikt om zelf te straffen, ligt rechtsongelijkheid op de loer”, zegt Jan Crijns, hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit van Leiden.
In Nederland is strafbeschikking de meest gebruikte stafoplegging. Uit onderzoek blijkt dat in 2013, 20.000 verdachten werden veroordeeld. Slechts 14 procent ging in hoger beroep tegen de uitspraak van het OM. Dat leidde in de meeste gevallen tot een lagere straf, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs advocaten.
Advocaten zijn niet blij met de ontwikkeling. Omdat verdachten binnen een korte tijd gedwongen worden om met de straf akkoord te gaan, bekennen ze ook schuld en dat levert een strafblad op. Deze maand begint het OM in Rotterdam, Utrecht en Oost-Nederland met advocaten op snelrecht locaties. De pilot is bedoeld om verdachten de informeren dat zijn alleen een straf mogen accepteren in het bijzijn van een raadsman.
Volkskrant: Snelle rechtspraak duur betaald (Betaalde versie)
cc-foto: Mystic Label

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.