Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Medici vrezen de tweede ramp: infecties

  •  
18-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
redcross_300.jpg
ziekte kan aantal doden doen verdubbelen …. rampenartsen: 'nog nooit zoveel gewonden gezien' … bevolking al verzwakt door aids, tbc, malaria … vooral kinderen lopen gevaar
Het aantal doden dat mogelijk de 100.000 ver overstijgt, kan verdubbeld worden door het uitbreken van dodelijke infectieziekten. Gewonden die er drie dagen geleden nog niet ernstig aan toe waren, verslechteren snel.
De Australische nieuwszender ABC bericht over een medewerker ( twitter ) van Médecins Sans Frontières die alarm slaat. Er zijn geen sanitaire voorzieningen, geen douches, vertelt ze op een weblog. Ook de medische hulpmiddelen laten nog steeds op zich wachten. De aardbeving heeft alleen al in Port-au-Prince acht ziekenhuizen verwoest. Het nieuws van snel verslechterende medische condities komt van alle kanten. Chirurgen raken wanhopig omdat dringende operaties niet uitgevoerd kunnen worden. Door de aardbeving zijn honderdduizenden mensen gewond geraakt. Franse rampenartsen ter plekke zeggen dat ze nog nooit eerder met zulke grote aantallen ernstig gewonden zijn geconfronteerd. Er zijn alleen al door hen honderden amputaties verricht. Voor de komende dagen staan er nog eens 400 amputaties gepland.
RTEmagicC_redcross.jpg
Dat mensen op straat overnachten en bij elkaar kruipen maakt de kans op ziekte-uitbraken nog groter constateert de Wereldgezondheidsorganisatie in een rapport over de actuele situatie op Haïti.
Video: CNN-verslaggever Sanjay Gupta ( twitter ), zelf hersenchirurg, vertelt hoe hij zijn journalistieke werk onderbrak om een hersenoperatie uit te voeren op 12-jarig meisje dat naar een Amerikaans marineschip was geëvacueerd.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.