Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Medicijnen tegen kanker bewust duur gehouden door farmaceuten

  •  
08-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
5148995753_6273d9c9bd_z
Medicijnen tegen kanker worden veel te duur gemaakt door de farmaceutische industrie. Dit zeggen onderzoekers van de Erasmus Universiteit, die een eigen methode ontwikkelden om medicijnen te prijzen. De argumenten van farmareuzen als Bayer, Pfizer of GlaxoSmithKline, die beweren dat hoge ontwikkelingskosten en lange terugverdientijd de reden zijn van de hoge prijzen, zijn dan ook onzin, zeggen de experts van Erasmus.
Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in Nature Reviews , gaat uit een nieuw algoritme dat de prijs bepaalt. Zo komt een aanbevolen prijs voor een behandeling tegen prostaatkanker op €2.587, terwijl de huidige prijs in het Verenigd Koninkrijk op €30.304 en in de Verenigde Staten op €74.165. Hoogleraar    Carin Uyl-de Groot geeft in onderstaande video uitleg over de nieuwe manier van prijsberekening, die ze samen met professor Bob Löwenberg ontwikkelde.
De markt voor medicijnen is momenteel wereldwijd zo’n 1100 miljard Dollar waard. In 2001 was dit nog ‘slechts’ 390 miljard Dollar. De CEO van Pfizer, de nummer twee van de wereld, ziet het probleem niet. Tegen Forbes zegt hij : ‘Ik zie een industrie die investeert in de hoge risico-business die we innovatie noemen, met een bescheiden winst voor dat risico.’ Uit de jaarcijfers van Pfizer blijkt iets anders. Het bedrijf maakte in de afgelopen tien jaar zo’n 116 miljard Dollar winst na belasting.
Cc-foto: NLPortaal.nl
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.