7

Medicijnentekort in Nederland neemt dramatisch toe

Er vindt in Nederland een forse stijging plaats van geneesmiddelen die niet of slecht leverbaar zijn. Dat schrijft het AD vrijdag. Apothekers doen een dringend beroep op de overheid en zorgverzekeraars om maatregelen te nemen.

In 2015 waren maar liefst 625 medicijnen voor ernstige ziekten zoals borstkanker en zware depressies slecht of zelfs helemaal niet leverbaar. Ter vergelijking: in 2014 waren het er 527 en in 2004 minder dan honderd.

De voornaamste oorzaak zou de lage prijs van de medicijnen zijn. ‘Veel medicijnen zijn door regelgeving extreem goedkoop. Nederland is een relatief klein afzetgebied en daarom minder interessant voor fabrikanten,’ aldus Mariël Croon van brancheorganisatie KNMP. Fabrikanten noemen ook een gebrek aan grondstoffen als oorzaak voor een tijdelijk tekort. KNMP wil daarom dat zorgverzekeraars harde afspraken maken met fabrikanten over de beschikbaarheid van een medicijn.

Wanneer een medicijn in Nederland niet langer te krijgen is, kan het worden geïmporteerd. Daar kleven echter wel flinke nadelen aan. Croon: ‘Dan zijn ze vaak duurder en worden lang niet altijd door de verzekeraar vergoed.’

Ook het overstappen naar geneesmiddelen van een ander merk is lang niet altijd een oplossing. Bij een aantal medicijnen, waaronder voor het schildklierhormoon en epilepsiemedicatie treden bij overstappen naar een ander merk bijwerkingen op. ‘Heel vervelend voor de patiënt,’ aldus Croon.

Minister Schippers (Volksgezondheid) maakt zich ook zorgen over de toenemende tekorten. Een woordvoerder laat weten dat de minister hierover in oktober nog een uitgebreide brief naar de Kamer heeft gestuurd. Volgens het ministerie zijn de oorzaken van de tekorten echter vaak een internationaal probleem. De minister vindt wel dat de laatste cijfers reden zijn om meer werk te maken van het zoeken naar een oplossing.

cc-foto: Yvonne Larsson

Geef een reactie

Laatste reacties (7)