27

Medisch specialist boert goed op vrije markt

Gemiddelde winst van medisch specialisten was in 2009 ruim twee keer zo hoog dan van huisartsen en tandartsen

Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendmaakte blijkt dat zelfstandig werkzame medisch specialisten hun winsten in de periode 2001 -2009 elk jaar met gemiddeld 8 procent zagen stijgen. Zelfstandige huisartsen en tandartsen maakten per jaar gemiddeld 5,6 en 4,4 procent meer winst.

De fiscale winst van de medisch specialiste in 2009 kwam volgens het CBS gemiddeld uit op 259.000 euro per jaar. Dat is ruim twee keer zoveel als eveneens zelfstandig werkende huisartsen en tandartsen die uitkwamen op respectievelijk 125.000 en 119.000 euro winst. De beste zaken deden de anesthesiologen en radiologen die met 12 procent de winst het meest zagen groeien, cardiologen hadden met 4 procent de laagste winstgroei.

Ook voor de artsen in loondienst geldt dat zij er het afgelopen decennium op vooruit gingen. Gemiddeld stegen de lonen van specialisten, huis- en tandartsen met 3,2 tot 3,7 procent per jaar. Dat is meer dan de gemiddelde loonstijging in de zorgsector, die lag namelijk op 2,6 procent per jaar

De verwachting is dat de winsten van medisch specialisten in 2010 zullen dalen, gebaseerd op een neerwaartse bijstelling van de tarieven van medisch specialisten in 2010 – met ruim 20 procent – en enkele eerste uitkomsten over dat jaar.
CBS: Gezondheid en zorg in cijfers 2012

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)