6

Medische data van alle Engelse patiënten belanden bij Google

Parlementslid wil weten wie ongeoorloofde export gevoelige gegevens toestond

Een Brits adviesbureau heeft het complete bestand met gegevens van alle Engelse patiënten over ziekenhuisbezoek en andere medische afspraken geüpload naar Google om er analyses op uit te kunnen voeren. Een parlementslid wil weten wie daar toestemming voor heeft gegeven.


Het bestand was zo groot dat het 27 dvd’s besloeg en het uploaden enige weken in beslag nam, meldt The Guardian. Het adviesbureau stuurde de data naar de zoekgigant om met Google Tools interactieve kaarten te kunnen maken waarmee het bezoek aan medische diensten geografisch inzichtelijk kan worden gemaakt. De gegevens zijn niet openbaar beschikbaar via Google maar de data-multinational heeft ze nu wel in bezit.

Sarah Wollaston, een conservatieve backbencher en zelf huisarts twitterde: “Dus HES [hospital episode statistics] data is geüpload naar ‘google’s immense leger van servers’, wie heeft daar mee ingestemd?”

Op pagina 9 van dit rapport (pdf) beschrijft het adviesbureau PA Group trots hoe ze de data hebben gekocht en Google inschakelden om analyses uit te voeren. Zie ook bovenstaande video. De export van dergelijke gegevens naar servers in andere landen is verboden, onder meer omdat de privacy-wetgeving daar vaak minder strikt is en bedrijven vrijer zijn om de gegevens te exploiteren. Patiëntenvereniging maken zich al langer zorgen over de waardeloze bescherming van privacy-gevoelige gegevens.

Guardian: NHS England patient data ‘uploaded to Google servers’, Tory MP says

Geef een reactie

Laatste reacties (6)