1

‘Meer aandacht nodig voor kind van verslaafde ouder’

PvdA wil 'kindcheck' om te voorkomen dat verslaving van ouder op kind wordt doorgegeven

Als mensen aankloppen bij een instantie voor hulp bij hun drank- of drugsverslaving, moeten hulpverleners meer kijken naar de kinderen van die mensen. Dat zegt Tweede-Kamerlid Marith Rebel van de PvdA dinsdag, in aanloop naar de bespreking vanmiddag in de Kamer van de verslavingszorg.

Het AD schrijft dat de PvdA van mening is dat kinderen van verslaafde ouders geholpen moeten worden omdat ze meer kans hebben om ook verslaafd te worden. Een derde van hen raakt op latere leeftijd ook verslaafd, schrijft de krant. Als beide ouders verslaafd zijn, is de kans zelfs 50 procent dat het kind ook verslaafd raakt.

Het merendeel van die kinderen is jonger dan 12 jaar als hun ouders met verslavingszorg in aanraking komen. Hoe eerder je deze problemen ook bij jongeren aanpakt, hoe groter de kans dat je ze op latere leeftijd kunt voorkomen. Rebel:

Ik wil dat er in ieder geval gekeken wordt of er kinderen in het spel zijn en dat de hulp er komt als dat nodig is.

Het is niet zo dat er op dit moment niets gebeurt als mensen voor hun verslaving worden behandeld. Zo wordt er bijvoorbeeld al gekeken of er sprake is van kindermishandeling, maar dat is alleen als een kind bij een dokter of het ziekenhuis terechtkomt met verdachte verwondingen. Rebel:

Dan wordt er onder meer gekeken of er thuis kinderen zijn die mogelijk de dupe zijn.

Het Kamerlid vindt dat een soortgelijke controle er ook moet komen als mensen zich bij een hulpverlener melden, zelfs als je het risico loopt dat verslaafden dan minder snel hulp vragen uit angst voor tussenkomst van Jeugdzorg. Die angst is volgens Rebel niet nodig, schrijft het AD. Rebel:

Het is niet zo dat we kinderen van verslaafden gelijk uit huis willen plaatsen, dat is een laatste redmiddel. Daarnaast nemen hulpverleners alle stappen in nauw overleg met de ouders.

CC foto: Lisa Roe

Geef een reactie

Laatste reactie