2

Meer achter het scherm dan in bed

14-15 jarigen het handigst met mobiel en computer

Een Engelse studie naar het gebruik van computer en mobiel laat zien dat Engelsen inmiddels langer aan het scherm vastzitten dan dat ze in bed doorbrengen. Gemiddeld spenderen ze acht uur en eenenveertig minuten aan hun schermen, twintig minuten meer dan ze in bed liggen.

Een andere uitkomst van de studie, gedaan onder een steekproef van 2000 volwassenen en 800 jongeren, is dat zes-jarigen over ongeveer evenveel kennis en vaardigheden beschikken als de gemiddelde 45-jarige. De piek ligt rond de 14-15 jaar, om daarna weer af te nemen.

Er zijn ook grote verschillen in het mediagebruik van de groep 12-15 jarigen vergeleken met zelfs de 16-jarigen. Zij bellen niet meer, maar handelen alles af via text. Ed Richards van de organisatie die het onderzoek uitvoerde tegen The Independent: “Ons onderzoek laat zien dat de ‘millennium generatie’ de communicatie-gewoonten voor de toekomst vormgeeft.” Hij denkt dat dat voordelen voor iedereen oplevert, maar niet iedereen deelt die mening. Psycholoog Arthur Cassidy ziet ook een andere kant: “We bewegen ons steeds verder weg van menselijke sociale interacties en dit excessieve gebruik van technologie kan voor ontwikkelingsstoornissen zorgen.”

Hoe de tijd die we in bed met een scherm doorbrengen werd meegerekend, is overigens niet helemaal duidelijk.

CC-foto: Lawrence Murray

Geef een reactie

Laatste reacties (2)