Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Meer banken betrokken bij rente manipulatie Barclays'

  •  
20-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BobDiamond_300.jpg
Brits parlementair onderzoek: Toezicht heeft gefaald. Rabobank wordt genoemd
De top van Barclays moet hebben geweten van het geknoei met de interbancaire rente. Dat stelt de Britse parlementaire commissie die de manipulatie met de Libor-rente onderzoekt. Voorzitter Andrew Tyrie stelt dat de cultuur bij banken in het algemeen en bij Barclays ernstige tekortkomingen vertoont.
Voor de fraude met de Libor-rente, de maatstaf voor veel tarieven in de internationale financiele sector, heeft Barclays inmiddels een boete gekregen van 367 miljoen euro. De opgestapte Bob Diamond hield tijdens zijn verhoor de kaken veelal stijf op elkaar en was uiterst selectief in zijn informatie. 
De commissie concludeert in haar eerste rapport dat bijna alle betrokkenen hebben gefaald. Ze eisen ingrijpende veranderingen in de regulering van het bankwezen waarbij autoriteiten ruimere bevoegdheden krijgen om overtreders te vervolgen. Tyrie wil hogere boetes voor bedrijven die niet willen meewerken met toezichthouders en een wet die het makkelijker maakt om gemorrel aan rentestanden te bestraffen. 
De manipulatie met de Libor-rente was volgende de commissie zo wijdverbreid dat meer banken waren betrokken. In Groot-Brittannië en de VS wordt de zaak onderzocht. Ook de Rabobank wordt genoemd. 
Diamond moest zaterdag ook in de verdediding omdat de commissie heb verwijt het onderzoek tegen te werken. “Gekozen commissies hebben recht op getuigen die openhartig en eerlijk zijn”, zei Tyrie. De oud-topman liet weten alle vragen ‘naar waarheid, onpartijdig en gebaseerd op de mij beschikbare informatie’ te hebben beantwoord. 
Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.