98

‘Meer behoefte aan 30-pluspartij dan 50-plus’

SCP-directeur Schnabel: armoede komt minst voor bij 65-plussers ... Jonge gezinnen kwetsbaar door hypotheek en risico op ontslag

Niet ouderen, maar 30-plussers met kleine kinderen zitten op dit moment in de knel, zegt Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau.”Er is in dit land meer behoefte aan een 30-pluspartij dan aan een 50- pluspartij”, zegt hij in De Telegraaf. Het SCP heeft een rapport aangeboden aan de onderhandelaars van VVD en PvdA. Daarin wordt onder meer gewezen op het belang van een goed sociaal stelsel, meldt ook de NOS.

“Armoede komt van alle leeftijdsgroepen het minst voor onder 65-plussers, dat is maar 3 procent”, citeert ook BNR. Dertigers met kinderen zijn volgens de SCP-directeur extra kwetsbaar omdat ze vaak een dure hypotheek hebben en dus veel risico lopen bij ontslag. Eenoudergezinnen zijn in alle opzichten het zwakst, zegt hij. “Als je dan op dit moment je baan verliest, dan zit je vaak na een jaar al op bijstandsniveau. Niet veel mensen beseffen dat. Die hebben vaak op de top van de markt een tophypotheek genomen. Mensen onderschatten welke verplichtingen ze aangaan.”

Schnabel constateert ook dat er steeds meer kleine huishoudens komen. “Terwijl je dan ook in je eentje de kosten moet dragen voor het huis, de auto en andere zaken. Als dat niet meer lukt, zit je snel in de penarie.”

NOS: SCP bezorgd over jonge gezinnen

BNR: SCP bezorgd over gezinnen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (98)