Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meer bescherming journalisten tegen agressie en geweld

  •  
01-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ONTWERP-KLIMAATAKKOORD AANGEBODEN

© 2018-12-21 17:00:59 DEN HAAG - In Perscentrum Nieuwspoort heeft voorzitter Ed Nijpels het ontwerp-klimaatakkoord aangeboden aan vier bewindslieden. Aan de ministers Wiebes (EZK), Ollongren (B

Een meldpunt waar journalisten zich kunnen melden als ze te maken krijgen met agressie is vanaf vandaag in de lucht. Via de website persveilig.nl kunnen incidenten worden gemeld. Later dit jaar wordt de site uitgebreid met informatie en advies over hoe te handelen in welke situatie. In het najaar krijgen redacties, uitgeverijen en omroepen een veiligheidsplan voorgelegd en kunnen journalisten deelnemen aan trainingen.
Het initiatief komt niet uit de lucht vallen. Uit onderzoek van Alex Brenninkmeijer en Marjolein Odekerken bleek in 2017 al dat zo’n 60 procent van de mensen die bij de media werken te maken hebben met bedreigingen. Dit gebeurde zelfs iedere week tot minstens een keer per maand bij 30 procent van de respondenten. Een meerderheid van de journalisten vindt dit een regelrechte bedreiging voor de persvrijheid.
Het project is een samenwerking tussen de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie en de politie. Vanaf vandaag geldt een verdubbeling van de strafeis bij agressie- en geweldsmisdrijven tegen journalisten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.