Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meer borstkankerdoden in Nederland dan in andere EU-landen

  •  
12-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
borstkankerlintje300.jpg
Alleen in Ierland, België en Denemarken vallen er meer slachtoffers
Een studie van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek wijst uit dat Nederlandse vrouwen vergeleken met andere Europeanen relatief grotere kans hebben om aan borstkanker dood te gaan. Hoewel er steeds minder vrouwen overlijden aan borstkanker, staat Nederland vooralsnog in de top 4.
Het Agentschap onderzocht het aantal borstkankerdoden in 30 Europese landen. De landen zijn onderverdeeld in 7 groepen, die in onderzoeksmethode en behandeling van elkaar afwijken. Nederland zit in de groep met Noorwegen, Italië, Zwitserland en Duitsland, die allen relatief minder borstkankerdoden kennen. Nederland vertoont in deze groep wel de grootst dalende trend. Eind jaren tachtig lag het sterftecijfer ongeveer een kwart hoger dan nu.
RTEmagicC_grafiek360.jpg
Vrouwen tussen de 50 en de 69 jaar hebben in Nederland een grote kans om borstkanker te overleven. Toch sterven er van elke 100.000 Nederlandse vrouwen ongeveer dertig aan de ziekte.
De cijfers worden donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.