55

Meer dan 10.000 wachten op plek in verpleeghuis

Staatssecretaris Van Rijn: mensen houden recht op zorg

Ruim 10.000 mensen wachten op een plek in een verzorgingstehuis of verpleeghuis. Bijna de helft van hen wacht langer dan een jaar. Voor een plek in een verzorgingshuis of verpleeghuis is een geldige indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig. Met zo’n indicatie heeft iemand recht op een plek in een instelling. Desondanks staan op dit moment 10.333 mensen op een wachtlijst.


Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Advocaat gezondheidsrecht Tessa van den Ende stelt in het programma dat dit aantal grote zorgen moet baren.

Het betekent dat heel veel mensen buiten de boot vallen. Mensen waarvan we wel vinden dat ze de zorg moeten krijgen, mensen die wel een indicatie hebben, en een recht op het verzilveren van die zorg. Maar ondertussen in wanhoop wachten. Op zorg.

Veel instellingen met een wachtlijst hebben wel degelijk lege kamers, maar die kunnen niet worden vergeven, aangezien de instellingen steeds meer moeten bezuinigen, onder andere op personeel. Ze waarschuwen dat ze daarom in de toekomst veel vaker nee zullen moeten verkopen.

Het ministerie van Volksgezondheid sprak in mei nog van 65 mensen die te lang wachten. Dat komt omdat het ministerie alleen de mensen telt die actief hebben aangegeven dat ze niet langer willen wachten en waar dan ook ondergebracht zouden willen worden. Bij inschrijving wordt gevraagd een instelling van voorkeur in te vullen. Doen mensen dat, dan tellen ze niet langer mee als wachtend. Veel mensen weten niet dat er twee verschillende categorieën wachtenden bestaan.

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zegt in een reactie dat zieke ouderen recht op een plek in een verpleeghuis hebben en houden als ze zorg nodig hebben. Volgens de staatssecretaris is daar voldoende geld voor. “Ik begrijp die onzekerheid, maar dat moet er niet toe leiden dat er instellingen zouden zijn die als gevolg daarvan helemaal geen mensen opnemen”, aldus Van Rijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (55)