65

Meer dan 2,3 miljoen Grieken in diepe armoede

Griekenland gaat roerige week tegemoet met stakingen en mogelijk nog meer bezuinigingen

Van de 11 miljoen Grieken leefden in 2010 2,3 miljoen in diepe armoede. Dat blijkt uit onderzoek van het Griekse bureau voor de statistiek Elstat. Volgens de cijfers wordt het verschil tussen arm en rijk in het land steeds groter. Het verschil is momenteel het grootste in Europa.

In Griekenland verdienen de 20 procent rijksten zes keer meer dan de 20 procent armsten. De draconische bezuinigingen in 2010 hebben er voor gezorgd dat steeds meer Grieken in de armoede terecht kwamen. Het gemiddelde jaarinkomen van een Griek bedroeg toen 12.637 euro. De armoedegrens zal daarbij op 6.591 euro of minder per jaar.

De toestand is sinds 2010 nog verder verslechterd beklemtoont Elstat. De komende week moet de Griekse coalitieregering opnieuw beslissen over forse bezuinigingen van 13,5 miljard om het noodkrediet van EU, de ECB en het IMF te blijven ontvangen.

Stakingen in diverse sectoren zijn aangekondigd voor komende week. Afgelopen vrijdag legde metrowerkers in Athene het werk neer. Daardoor ontstond een enorme verkeerschaos. Dit weekend staken de vuilnisophalers en komende week leggen taxichauffeurs en tram- en metromedewerkers opnieuw het werk neer.

Ook gemeenteambtenaren, journalisten en journalisten hebben stakingen aangekondigd. Ziekenhuizen draaien maandag tot woensdag alleen nooddiensten. Dinsdag en woensdag zijn de heftigste stakingen aangekondigd. Dan staken de twee grootste vakfederaties waar ook banken en veerdiensten aan meedoen.

Update 20.37 uur
Griekse ziekenhuizen krijgen niet langer bepaalde kankermedicijnen, schrijft de Volkskrant. Het Duitse farmaceutische concern Merck is gestopt met de levering omdat de Griekse ziekenhuizen hun rekeningen niet meer betalen. Merck is het tweede farmaceutische concern dat leveringen aan Griekse ziekenhuizen stopt.

Trouw: Griekenland gaat roerig weekje tegemoet

Volkskrant: Meer dan 2,3 miljoen Grieken in armoede

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)