76

Meer dan 200 vrouwen ‘thuis’ gevangen in Amsterdam

Vrouwen leiden door religie of gedwongen opsluiting een verborgen bestaan ... Tussen 200 en 300 vrouwen komen nooit buiten

Tussen de 200 en 300 vrouwen in Amsterdam leiden een verborgen bestaan. Ze komen zelden tot nooit buiten, vanwege gedwongen opsluiting of vanwege hun religie. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Amsterdam is gemaakt.

In het rapport ‘Leven in gedwongen isolement’ wordt het probleem en de omvang van de problematiek rondom de verborgen vrouw geschetst. De onderzoekers hebben de vrouwen in twee verschillende groepen verdeeld.

In de groep ‘ondergeschikte verborgen vrouwen’ zijn voornamelijk vrouwen opgenomen met een traditionele islamitische of christelijke achtergrond. Zij nemen hun ‘lot’ aan voor lief. Vaak spreken ze de Nederlandse taal niet en weten ze bovendien ook niet wat hun rechten precies zijn.

De tweede groep bestaat uit de ‘opgesloten verborgen vrouw’. Bij deze vrouwen is sprake van letterlijke vrijheidsberoving, wat vaak gepaard gaat met (excessief) geweld.

In het rapport valt verder te lezen:

‘Veruit de grootste groep bestaat uit vrouwen die uit het buitenland naar Nederland zijn gekomen. Verder is er een kleine groep in Nederland geboren vrouwen. Een enkeling is een autochtone Nederlandse vrouw.’

De huisartsen zijn vaak de enigen die weten van het bestaan van de vrouwen, aldus het Verwey-Jonker instituut. Bekijk hier het volledige onderzoek (.pdf).

Geef een reactie

Laatste reacties (76)