68

Meer dan 40 doden bij rellen Odessa

Twee helikopters neergehaald in Slovjansk … In Odessa (Zuid-Oekraïne) vallen demonstranten elkaar aan met molotovcocktails en granaten

Het Oekraïense leger heeft de operatie om de stad Slovjansk te heroveren stil gelegd, melden verslaggevers van persbureau AP. Vrijdag liet de minister van Binnenlandse zaken, Arsen Avakov, weten een militaire operatie te zijn begonnen in de steden Kramatosrk en Slovjansk. Daarbij vielen tot nu toe drie doden.

Updates onderaan
Twee gevechtshelikopters zijn door de separatisten neergehaald, meldde de Oekraïense minister van Defensie eerder die dag. Een derde helikopter moest een noodlanding maken. Inmiddels zijn er vier mannen gearresteerd op verdenking van het naar beneden halen van een van de helikopters, meldt de Oekraïense website Prava.

Oekraïense troepen vochten volgens de veiligheidsdienst tegen ‘zeer goed getrainde buitenlandse militairen’, maar het lukte het regeringsleger desondanks negen bezette controleposten te bevrijden. De separatisten spreken dit tegen. Volgens hen is het Oekraïense leger nog lang niet geslaagd de stad Slovjansk te heroveren. Opstandelingen zeggen tegen persbureau Interfax dat het de militairen alleen is gelukt enkele straten in de buiten wijken van de Oost-Oekraïense stad in te nemen.

Medewerkers van AP zeggen dat het rustig is in het centrum van Slovjansk en dat de gevechten buiten de stad te zijn gestopt. Af en toe klinken nog geweerschoten. Of de strijd hervat wordt is nog niet duidelijk.

Al weken is Slovjansk in handen van de separatisten. Deze pro-Russische strijders houden ook waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) in Europa gegijzeld. Dit is de eerste grote militaire operatie van Oekraïne tegen de pro-Russische troepen.

Vrijdag braken er ook rellen zijn uit in de Zuid-Oekraïense stad Odessa. Pro-Oekraiense en pro-Russische demonstranten gooien over en weer granaten en molotovcocktails.

Update 22.00 uur:
Bij de rellen in Odessa zijn al meer dan veertig doden gevallen. Veel van hen kwamen om nadat ze zich verschanst hadden in een gebouw dat in brand werd gestoken.

cc-foto:  ANP-Pochuyev Mikhail

Volkskrant: Oekraïens leger slaagt niet in herovering Slavjansk

Geef een reactie

Laatste reacties (68)