14

Meer dan 400 patiënten door zorgverleners misbruikt

Slechts enkele zaken komen voor bij de rechter ... Dader wordt meestal slechts berispt of ontslagen

Meer dan vierhonderd patiënten zijn in de periode 2007 – 2012 door zorgverleners misbruikt, dat meldt RTL Nieuws. Uit een onderzoek van de researchredactie is gebleken dat er zich onder de slachtoffers vooral bezoekers van huisartsen, psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking bevinden. RTL Nieuws heeft deze cijfers opgevraagd bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Volgens verslaggever Siebe Sietsma komen er slechts enkele zaken voor bij de rechter. Verder constateert hij: “Als de dader al gepakt wordt, komt die er meestal vanaf met berisping of ontslag.”
RTL:


Misbruik in de zorg komt het meest voor bij mensen met een verstandelijke beperking. 169 van hen werden afgelopen jaren slachtoffer van misbruik, op de voet gevolgd door 113 psychiatrisch patiënten. 67 patiënten van de eerstelijns zorg, zoals huisartsen, werden door zorgverleners misbruikt, en 63 patiënten die gebruik maakten van specialistische zorg. De aantallen betreffen meldingen bij de Inspectie, het is aannemelijk dat het werkelijke aantal slachtoffers flink hoger ligt.

Hoogleraar gezondheidsrecht Joep Hubben van de Rijksuniversiteit Groningen is geschokt door de cijfers. Hoewel het de eerste keer dat dergelijke cijfers de publiciteit bereiken, was het al bekend dat misbruik in de zorgsector voorkwam: “Natuurlijk wisten we wel dat dit incidenteel gebeurde, maar deze aantallen zijn een stuk hoger dan ik verwachtte.”
Niet alleen het aantal heeft hem verrast. Ook de zwaarte van het misbruik vindt Hubben ernstig:

Het gaat tot aan geslachtsgemeenschap aan toe. En niet soms, maar tientallen keren per jaar. En dan ook nog bij mensen met een verstandelijke beperking die tegen zichzelf beschermd zouden moeten worden.”

RTL Nieuws: Honderden patiënten misbruikt door zorgverlener

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)