14

Meer dan de helft van de kiezers zweeft

Zelfs partijvaste ouderen beginnen te zweven

Meer dan de helft van de stemgerechtigden in Nederland heeft nog geen idee op wie ze gaan stemmen. Uit onderzoek van het Kieskompas van de Vrije Universiteit en onderzoeksbureau Synovate blijkt dat een kwart van de kiezers op dezelfde partij als de vorige keer stemt. 10 procent stapt over naar een andere partij, 8 procent zegt niet te stemmen en de rest weet het nog niet.

NRC schrijft dat het aantal flexkiezers gestaag toeneemt. Mensen zijn niet langer partij vast. Bij hen is de twijfel tussen twee, drie of vier partijen groot. Bij jongeren was al bekend dat zij minder partij vast zijn, maar ook onder onderzoeken neemt de twijfel toe. Van de bezoekers aan het Kieskompas zegt 70 procent van de 65-plussers nog niet te weten of wie te stemmen. 

Politicoloog André Krouwel van het Kieskompas ziet eveneens een dubbele tweestrijd ontstaan tussen de PvdA en de SP en tussen de PVV en VVD. Volgens hem kan er nog van alles gebeuren. 

NRC: Helft van de kiezers weet nog niet op wie te stemmen (Betaalde versie)

cc-foto: Edwin IJsman

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)