Laatste update 12:54
47

Meer dan de helft van aangiftes belandt in de prullenbak

Ruim de helft van de misdrijven waar in Nederland aangifte van wordt gedaan, worden niet in behandeling genomen. Vorig jaar werden zo’n 930.000 aangiftes gedaan, waarvan 511.000 misdrijven niet in behandeling werden genomen. Daarmee ging 55 procent van de aangiftes de prullenbak in, omdat er volgens de politie onvoldoende opsporingsindicatie was. Met name aangiftes die online worden gedaan, worden niet in behandeling genomen.

Daarbovenop werden nog eens 16.500 onderzoeken vroegtijdig gestaakt, om dat er te weinig mankracht was om ze op te lossen. Dit gaat om zaken waarbij er voldoende sporen zijn om te onderzoeken, maar waarbij de dader vrijuit gaat omdat de politie niet genoeg mensen in huis heeft om hem of haar te pakken.

Marten Schwandt, woordvoerder van de Nationale Politie zegt dat het vooral om ‘klein leed’ gaat dat de politie laat lopen. Zo worden voorbeelden van internetoplichting en vandalisme genoemd. ,’Wij hebben beperkte middelen’, aldus Schwandt. ‘We moeten keuzes maken, dat is altijd al zo geweest.’ Volgens de woordvoerder worden deze keuzes gemaakt zodat de politie energie kan steken in zaken die ze wél op kunnen lossen.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken krijgt echter signalen dat ook ernstige zaken niet in behandeling worden genomen. Ook SP-Kamerlid Ronald Van Raak is bezorgd vanwege het hoge aantal aangiftes waar niets mee wordt gedaan. ‘Ik begrijp dat de politie onmogelijk elke zaak kan oppakken. Maar dat ruim de helft van de aangiftes wordt genegeerd, is onverteerbaar.’

Bron: AD

Geef een reactie

Laatste reacties (47)