2

Meer donaties voor Britse reddingsboten na Tory-kritiek

De Royal National Lifeboat Institution (RNLI), de Britse reddingsorganisatie die mensen te hulp schiet die op zee in de problemen komen, heeft het aantal donaties flink zien stijgen. Dat gebeurde nadat twee Conservatieve Lagerhuisleden de RNLI hadden bekritiseerd vanwege de activiteiten buiten de Britse en Ierse wateren.

De Tory-parlementariërs lieten zich op sleeptouw nemen door de rechtse kranten The Times en de Daily Mail. Die schamperden over de financiële problemen voor de RNLI, omdat de organisatie ook actief is in Afrika en Azië. De RNLI beet van zich af door erop te wijzen dat het nooit een geheim heeft gemaakt van zijn activiteiten elders, die overigens maar weinig kosten.

De RNLI staat in Afrika en Azië lokale organisaties bij die drenkelingen uit het water redden. Zo worden er onder meer trainingen gegeven aan reddingswerkers en krijgen kinderen les over hoe ze veilig kunnen blijven. Dat is volledig in lijn met de wens van RNLI-oprichter Sir William Hillary, die al aan het begin van de 19e eeuw vond dat de organisatie ook buiten de eigen kustwateren actief moest worden.

Wereldwijd komen er nu nog altijd zo’n 320.000 mensen per jaar om het leven door verdrinking. Ondanks de rechtse kritiek kan het werk van de RNLI daarom nog altijd op veel steun rekenen. Het bezoek aan de RNLI-site van nieuwe donateurs was zo massaal dat de website even onbereikbaar was.

Lees ook:
Francisco van Jole: Reddeloos verloren

Cc-foto: Mike Carter

Geef een reactie

Laatste reacties (2)