15

‘Meer flexwerk ≠ meer banen’

Economen: Het nóg flexibeler maken van de arbeidsmarkt werkt averechts

Alle politieke partijen hadden er de mond vol van tijdens de verkiezingen; de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Regeringspartijen VVD en PvdA waren allebei voor meer flexibiliteit. De PvdA schrijft op de website: ‘De PvdA is de partij van werk, werk, werk.’ Welnu, van een nóg flexibeler arbeidsmarkt komen er juist geen banen bij. Dat zeggen economen in de Volkskrant vrijdag. Volgens hen is de grens bereikt.

Het idee is de arbeidsmarkt meer in beweging te krijgen door vaste contracten minder vast te maken en flexwerkers meer zekerheid te bieden. Volgens een aantal economen zit de Nederlandse arbeidsmarkt echter aan zijn maximum. Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt:

Nederland is koploper als het gaat om een flexibele arbeidsmarkt. Een kwart van de werkenden heeft een flexibel contract of is zzp’er. Zelfs werkgevers vinden de arbeidsmarkt flexibel genoeg […] De banen liggen niet voor het opscheppen. Dan komen mensen niet aan het werk door het ontslagrecht te versoepelen en de WW te bekorten.”

Volgens de laatste stand telt Nederland 514 duizend werklozen en is het voornamelijk de flexibele schil die de economische krimp heeft moeten opvangen. Toch is er ook onzekerheid bij hen die wel een vast contract hebben. SER-voorzitter Wiebe Draijer schrijft in een themanummer van Economisch Statistische Berichten dat er een nieuwe zekerheid moet komen: werkzekerheid. Wie werkloos wordt moet aan ander werk geholpen worden. Alleen dan kan men zich verzekeren van een inkomen, schrijft de Volkskrant.

De Volkskrant (betaalde editie): ‘Meer flexwerk levert geen extra banen op’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)