7

‘Meer natuurgebieden voor zeeroofdieren in Noordzee’

Slechts 4 procent van de Nederlandse Noordzee is beschermd … Britse ministerie: 'Meer beschermde natuurgebieden niet de oplossing'

In de Noordzee zijn grote roofdieren als walvissen, dolfijnen, haaien en bruinvissen aan het verdwijnen. Ze hebben volgens de Britse organisatie Wildlife Trusts meer bescherming nodig tegen overbevissing, de marine industrie, vervuiling en scheepvaart. Wildlife Trusts roept samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF) op tot zeventien nieuwe beschermde gebieden. Ze menen dat daardoor de populaties zich weer zullen herstellen.


Het gaat om voedselrijke gebieden, maar ook om plekken die walvissen en dolfijnen gebruiken voor de paring en geboorte. In de wateren rond Engeland en Wales zwemmen 29 verschillende soorten walvis, dolfijn en bruinvissen én de op-een-na-grootste haai te wereld, de reuzenhaai. Deze is ongevaarlijk en eet vooral veel plankton. Als bepaalde plekken in de Noordzee meer met rust gelaten worden komt voedselrijk water vanaf de bodem makkelijker omhoog met veel plankton waarmee veel vissen zich kunnen voeden.

Volgens Wildlife Trusts schort het momenteel enorm aan het maritieme beleid. Engeland loopt het risico op de bon geslingerd te worden door de Europese Commissie omdat het niet voldoende beschermde gebieden aanstelt voor bruinvissen. In de Nederlandse Noordzee is slechts 4 procent beschermd gebied. De natuurorganisatie streven naar 30 procent beschermde gebieden. Een WNF-woordvoerder stelt tegenover de Volkskrant:

De afgelopen vijftig jaar is de biodiversiteit met meer dan de helft afgenomen. Grote, belangrijke soorten als haaien en roggen zijn bijna verdwenen.”

Het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Landelijke aangelegenheden ziet het belang van het beschermen van de zeeroofdieren. Een woordvoerder liet echter wel weten niet zeker te weten of dolfijnen, haaien en walvissen daadwerkelijk extra beschermd worden door meer natuurgebieden aan te wijzen.

Ze bewegen zich over grote delen van van de oceaan. Om die reden is het aanwijzen van beschermde gebieden voor deze dieren niet zo effectief, daarom hebben wij besloten ons te focussen om meer effectieve maatregelen zoals het verminderen van de bijvangst in de visserij.”

BBC: Sea giant need urgent protection
Volkskrant: ‘Zeeroofdieren rond Zuid-Britse kust moeten bescherming krijgen’

Geef een reactie

Laatste reacties (7)