50

Meer NAVO-troepen naar Oost-Europa

Rasmussen reageert op Russische dreiging Oekraïne ... Oekraïense soldaten sluiten zich aan bij Russische separatisten

Woensdagmorgen zijn er in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk legervoertuigen binnengereden, de voorste met een Russische vlag, bevestigt persbureau Reuters. NAVO secretaris-generaal Rasmussen reageert fel op Rusland.

Updates onderaan
Gewapende mannen met bivakmutsen en camouflagepakken bereden de tanks en werden verwelkomd door enthousiaste inwoners. Vermoedelijk zijn dit Oekraïense soldaten die overgelopen zijn naar de Russische strijdkrachten. De voertuigen stopte voor het door separatisten bezette overheidsgebouw.

Een van de soldaten die is overgelopen zei tegen een fotograaf dat hij en de anderen deel uitmaakten van de Oekraïense paratroepen (de 25e divisie uit Dnipropetrovsk). Maar hij liep over omdat hij ‘niet op zijn eigen mensen’ wilde schieten, verklaarde hij.

De tanks kwamen uit de richting van Kramatorsk, volgens de lokale krant Novosti Kramatorsk. Daar werden de pantservoertuigen door ongeveer 500 pro-Russische burgers tegengehouden in het centrum, waarna vijf voertuigen zich overgaven en naar Slavjansk reden.

Een regeringsbron gaf woensdag aan dat de Oekraïense minister van Defensie afreist naar Kramatorsk om de situatie te verklaren.

Update: woensdag 14:45 uur
De NAVO versterkt haar verdediging  van de oostgrens van Europa. Secretaris-generaal Rasmussen maakte woensdag in Brussel bekend meer vliegtuigen, schepen en militairen naar het oosten te sturen. Ook straaljagers zullen worden ingezet. Schepen in de Baltische regio moeten de grenzen in het zuidoosten van Europa bewaken. Het is nog onduidelijke om hoeveel extra manschappen het gaat. Maar Rasmussen geeft wel aan indien nodig met aanvullende maatregelen te komen om bondgenoten te beschermen.

De extra militaire inzet is een reactie op de Russische dreiging in Oekraïne. Rasmussen uitte deze week al felle kritiek op president Poetin. Volgens de secretaris-generaal van de NAVO zit Rusland achter de onrust in Oekraïne en hebben de Russen al tienduizenden militairen aan de grens gestationeerd. De NAVO eist nu dat Rusland zijn troepen bij de grens terugtrekt en afstand te doet van de acties van pro-Russische milities en separatisten.

Eerder deze maand zette de NAVO de samenwerking met Rusland stop, omdat NAVO-ministers vonden dat Rusland het internationaal recht en de afspraken met de NAVO heeft geschonden. De ministers doelde op de annexatie van de Krim.

Nederland heeft al aangegeven te overwegen F-16’s in te zetten en mogelijk ook schepen in de Oostzee of Zwarte Zee.

Update woensdag 17:45 uur
Enkele Oekraïense soldaten hebben zich in de stad Slavjansk over moeten geven. Zij moesten hun wapens inleveren bij pro-Russische troepen, meldt het AFP.

Russische media laten op hun beurt beelden zien (zie bovenstaand YouTube fragment) waarbij Oekraïense soldaten dreigden een handgranaat op te blazen om zo te voorkomen in zich te moeten overgeven aan de Pro-Russen. 

CC-foto: Latvijas armija
NOS: NAVO versterkt defensie oostgrens

NOS: Pantservoertuigen met vlag Rusland
Volkskrant: 
Overgelopen militair: ‘We wilden niet op eigen mensen schieten’

Geef een reactie

Laatste reacties (50)