32

Meer ongelukken door íets te hard rijden

Kans op ongeluk tien keer groter bij vijf verkeersboetes per jaar

Er is een verband aangetoond tussen boetes en ongevallen. Bestuurders die vaak bekeurd worden voor te hard rijden, blijken een grotere kans op een ongeluk te hebben dan weggebruikers die de maximumsnelheid respecteren. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Verkeersdeskundige Henk Stipdonk van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in de krant:

Mensen zeggen ‘een beetje te hard rijden, dat maakt niet uit’. Maar de feiten zijn duidelijk. Mensen met meer overtredingen vertonen riskant rijgedrag. We weten dat er een relatie bestaat tussen boetes en de kans op ongelukken. Het vermoeden is dat dit te maken heeft met rijstijl en rijgedrag. Niet dat deze automobilisten bewust bezig zijn een ongeluk mee te maken, natuurlijk niet. De afloop is ook vaak een kwestie van toeval. Wie even niet oplet, kan een bekeuring krijgen. Datzelfde geldt voor een ongeluk.

Met vijf boetes per jaar voor lichte verkeersovertredingen is de kans op een ongeluk tien keer groter. Bij snelheidsduivels zijn de risico’s nog groter. Tien boetes voor kleine snelheidsovertredingen (minder dan tien kilometer per uur te hard) vergroot de kans op een ongeluk met een factor veertig.

AD: Veel vaker ongelukken door iets te hard rijden

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)