Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meer orgaandonaties door inzet speciale medici

  •  
12-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
In twee jaar tijd zijn donaties verdubbeld dankzij tussenkomst 'donor-intesivisten'
Het aantal orgaandonaties is het afgelopen twee jaar verdubbeld. Dat meldt onder meer De Volkskrant op basis van bronnen bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De verdubbeling heeft plaats kunnen vinden doordat ziekenhuizen twee jaar geleden een actievere rol zijn gaan spelen bij het werven van donoren. Zo zetten ziekenhuizen tegenwoordig speciale medici in die de familie van patiënten nog voor overlijden benadert, om eventuele orgaandonatie te bespreken.
De zogenoemde donor-intensivisten nemen contact op met familie van patiënten die al hersendood zijn, of een slechte prognose hebben. Ze gaan actief het gesprek met familieleden aan, nog voordat de patiënt overlijdt. Uit de verdubbeling van het aantal orgaandonaties blijkt dat eerder met betrokkenen praten, helpt.
Voorheen wezen familieleden orgaandonaties vaak af, zelfs wanneer de overledene zelf donor wilde zijn. De schok na het overlijden was meestal te groot.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook
cc-foto: bw14

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.