Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meer overbevissing door Europese subsidies

  •  
31-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_vissen_ezioman_300.jpg

Te weinig geld besteed aan visverboden. Verkleinen vissersvloot ook mislukt

Europese visserijsubsidies hebben de afgelopen jaren overbevissing gestimuleerd. De subsidies waren bedoeld om de vissersvloot te verkleinen, maar het tegenovergestelde is gebeurd. Dit blijkt uit een Britse studie.
De EU gaf tussen 2000 en 2006 4,9 miljard euro aan visserijsubsidies, zo schrijft Trouw woensdag. Van het geld ging 29 procent naar modernisering van vissersschepen. Slechts 17 procent was bestemd om vissen te beschermen, door middel van bijvoorbeeld vangstverboden.
“Er is een duidelijk verband met de overbevissing”, zegt Tim Huntingdon van de Britse consultant Poseidon Aquatic Resource die de studie verrichtte met milieubeweging Pew Environment Group.
Een deel van de subsidies was ook bedoeld om de vissersvloot te verkleinen. Maar dat is mislukt, vinden de onderzoekers. Met het EU-geld zijn zo’n drieduizend nieuwe vissersboten gebouwd en achtduizend gemoderniseerd. In dezelfde periode zijn slechts zesduizend boten uit de vaart genomen, waarvan het merendeel kleine bootjes voor de Griekse en Italiaanse kust.
Foto: Flickr CC Ezioman  

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.