53

‘Meer overlast psychotische zwervers door bezuinigingen ggz’

Politie vreest vooral de gevolgen van de eigen bijdrage voor psychiatrische zorg

De bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz), en met name de eigen bijdrage voor psychiatrische patiënten, zullen tot meer overlast in de steden leiden. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. Er komen meer verslaafden en psychotische personen op straat terecht, voorspelt Hans Slijpen van de politie Utrecht namens de landelijke ggz-expertgroep van de politie. Deze expertgroep vertegenwoordigt alle Nederlandse korpsen.

Psychiatrische patiënten moeten vanaf volgend jaar 200 euro betalen voor zorg. Slijpen verwacht dat de zwaarste patiënten zo weinig geld en motivatie hebben dat ze hulpverleners de rug zullen toekeren, zo meldt de  Volkskrant.
Het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn, Sport) wijst erop dat de eigen bijdrage niet geldt voor crisisopnamen. Maar voor de politie is dat niet genoeg. Zij willen deze crises juist voorkomen, omdat mensen in crisis gevaarlijk kunnen zijn.
Naar schatting zijn er 160 duizend zware psychiatrische patiënten. “Dit zijn mensen met extreme problemen. Die laten zich niet zo gemakkelijk helpen, het zijn vaak zorgmijders. De afgelopen jaren is hard geprobeerd hen te verleiden tot zorg. En dat lukt. Maar als je dan ook nog eens een rekening gaat presenteren voor iets wat mensen niet willen, dan raak je ze kwijt. Bovendien heeft juist deze groep geen geld”, aldus Slijpen. 

Lees verder bij de Volkskrant: Overlast door psychotische zwervers in de stad neemt toe

Foto-cc: Jerry Paffendorf

Laat je niet gek maken: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (53)