25

Meer scholen protesteren tegen RTL-pestprogramma

In totaal drie scholen hebben grote moeite met de geheime beelden die gemaakt zijn voor het RTL 5-programma Project P

Afgelopen vrijdag dreigde het Einstein Lyceum in Hoogvliet nog naar de rechter te stappen, als RTL beelden zou uitzenden, die een leerling van de school in het geheim heeft gefilmd. Daar sluiten zich nu twee scholen bij aan. Het Goese Lyceum in Goed en Het Noordik in Vriezenveen maken bezwaar tegen de werkwijze van de programmamakers.


Voor het RTL 5-programma Project P., over pesten, filmden scholieren in het geheim hun klasgenoten. Het Einstein Lyceum trok eerder aan de bel, omdat er geen toestemming gegeven is om de beelden te maken. De school is ervan overtuigd dat het uitzenden van de beelden schadelijk kan zijn voor de toekomst van de leerlingen. Ook het Goese Lyceum heeft grote moeite met de geheime beelden. De school dreigde producent Sky High en RTL 5 voor de rechter te slepen als ze de beelden alsnog zouden uitzenden. “Ze hebben toen besloten dat niet te doen”, verklaart rector Leo de Kraker woensdag.

Directeur-besuurder Wim Drenth van Het Noordik zegt dat hij het ‘levensgevaarlijk’ vindt dat in het geheim beelden zijn gemaakt. “Als opnames over pesten zo maar lukraak in de openbaarheid komen, doet dat meer kwaad dan goed”, aldus Drenth. De school heeft uiteindelijk besloten wel mee te werken, maar onder hun voorwaarden. Zo mogen de leerlingen bijvoorbeeld niet herkenbaar in beeld komen en later geen last van de opnames ondervinden.

Een woordvoerder van RTL liet vorige week nog weten dat er ‘heel integer’ wordt gewerkt. Meer daarover: School woest op RTL wegens schenden privacy schoolkinderen

Update 16.45
Het Einstein Lyceum stapt naar de rechter. In een kort geding probeert de school de uitzending tegen te houden. In een verklaring schrijft de school dat er wel een gesprek heeft plaatsgevonden met RTL, maar dat daaruit ‘geen ondubbelzinnige toezegging’ is gekomen. “Daarmee laten zij ons geen andere keuze dan dit voor te leggen aan de rechter”, aldus de school.

cc-foto: Gerard Bierens

Geef een reactie

Laatste reacties (25)