Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meer stress bij katten door lockdown: ‘routine verstoord’

  •  
03-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
kat

© cc-foto: Luis Wilker Perelo WilkerNet

Ook katten hebben te lijden onder de coronamaatregelen. Omdat hun baasjes thuis zitten door de lockdown, wordt hun routine verstoord. Dat kan leiden tot stress, lichamelijke klachten en gedragsveranderingen, meldt de VRT. Zo zegt de Parijse dierenarts Emmanuel Titeux dat hij meer meldingen krijgt van agressieve katten.
“Katten zijn routinebeesten”, verklaart Tiny De Keuster, dierenarts en hoogleraar dierengedrag aan de UGent, in het programma Nieuwe Feiten. “Ik kan me voorstellen dat als een kat plots overdag wordt geconfronteerd met mensen die thuis zitten, dat als ze tussen 10 uur en 11 uur op haar favoriete slaapplaats wil gaan liggen en daar zit iemand aan de computer, dat ze dan verstoord is.”
De Keuster meent dat er bij de katten die nu probleemgedrag veroorzaken, al langer iets mis was. Ze wijst op Spaans onderzoek waaruit blijkt dat katten die zich goed voelen, niet meer problemen krijgen door de lockdown. Dierentherapeut Ineke Vander Aa adviseert om naar de dierenarts te gaan als katten opeens heel ander gedrag gaan vertonen en bijvoorbeeld vaker moeten plassen. Volgens haar zijn er ook katten die het juist fijn vinden dat hun baasjes vaker thuis zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.