5

Meer zwartspaarders melden zich

Ook vennootschappen in belastingparadijzen ontmanteld

Zwartspaarders willen in toenemende mate af van hun geheime constructies om hun vermogen verborgen te houden voor de fiscus. Ze melden zich zelfstandig bij de Belastingdienst, of wenden zich tot adviseurs om schoon schip te kunnen maken.

Dat blijkt uit onderzoek van Trouw. Een woordvoerder van de belastingdienst bevestigt tegen de krant dat dit jaar al 250 zwartspaarders zich hebben gemeld, tegen 315 mensen in heel 2012. De dienst denkt dat dat komt door alle publiciteit rond het zwartsparen en  de aankondiging van Luxemburg om het bankgeheim te willen opheffen.

Opvallend is verder dat ook een aantal vennootschappen in belastingparadijzen wordt ontmanteld. Jelle Staats adviseert mensen die dat willen doen. Hij heeft op dit moment vijfentwintig opdrachten om zo’n vennootschap te ontbinden. Ze bevinden zich op de Britse Maagdeneilanden en in andere belastingparadijzen. Staats wijst op de rol die de banken hierbij spelen. Banken willen af van schimmige constructies die de financiële sector een slechte naam bezorgen, en zijn bezig hun klantenbestand op te schonen, zegt Staats.

Tot nog toe is in 2013 voor 77 miljoen euro aan tegoeden aangemeld, maar het merendeel van de genoemde 250 spijtoptanten moet nog in behandeling worden genomen bij de Belastingdienst.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)