Laatste update 23:43
46

Meerdere incidenten van anti-LHBT-geweld tijdens Pride

Ook dit jaar werd de Pride in Amsterdam weer opgeschrikt door anti-LHBT-geweld. Het Parool meldt dat een lesbisch stel zaterdagochtend in het centrum door twee mannen in elkaar werd geslagen, nadat ze hun avances om ‘mee te mogen doen’ weigerden:

Het verliefde koppel liep hand in hand, wat ze wel vaker doen in Amsterdam. Camboim geeft repliek. “Rot op, rijd gewoon door.” Het is voor de mannen reden om de vrouwen in elkaar te slaan. Camboin krijgt een dreun in haar gezicht en valt op de grond. Ook haar vriendin wordt in haar gezicht geslagen. De vrouwen lopen beide blauwe plekken, een kapotte lip en een gezwollen neus op.

De vrouwen deden aangifte bij de speciale politie-afdeling Roze in Blauw, die zich bezighoudt met geweld tegen mensen uit de gemeenschap. Hen werd verteld dat de kans dat de daders gepakt worden zeer klein is.

Ook Jens en Lucas werden aangevallen tijdens Pride. Het stel wilde na een feestje met een taxi naar huis en bestelde een Uber. AT5 schrijft:

Op de achterbank van de taxi hielden ze elkaars hand vast en gaven elkaar een kus. ‘Zoals elk normaal koppel zou doen. Dit is Amsterdam, dat is geen probleem, dachten we’, aldus Lucas. Daarop werd de chauffeur kwaad en schold hen uit voor onder andere ‘kankerhomo’s’ en zei dat de twee moesten ‘opkankeren’. ‘Hij werd ineens heel erg agressief en intimideerde ons’, vertelt Lucas. Geschrokken vroeg het stel de taxichauffeur om de auto aan de kant te zetten, zodat ze uit konden stappen. Op het moment dat Lucas de taxi uit wilde stappen, wordt hij in het gezicht gespuugd. ‘De chauffeur boog zich over de stoelen en probeerde naar ons uit te halen. Het leek erop alsof hij ons wilde slaan’, vertelt Lucas.

Het stel verklaart ‘getraumatiseerd, geshockeerd en vooral heel erg teleurgesteld’ te zijn. Ook zij deden direct aangifte bij Roze in Blauw. Ze waren zeer te spreken over het optreden van de politie, maar de afhandeling van hun klacht bij Uber met daarbij de naam van de chauffeur liet nogal te wensen over:

We hebben direct contact opgenomen met Uber omdat we ons zorgen maakten voor anderen tijdens het Pride-weekend. Deze chauffeur rijdt tijdens deze viering rond door de stad.

Het lukte niet om een melding te doen via de Uber-app, die nog geen week geleden hun splinternieuwe ‘discriminatieknop’ lanceerde nadat dragqueen Jennifer Hopelezz voor de tweede keer geweigerd werd door een Uber-chauffeur. De mannen hebben tot op heden nog geen reactie gekregen van het bedrijf, dat wel met een boot meevoer tijdens de Canal Pride.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)