Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meerderheid dreigt voor amnestiewet Suriname

  •  
29-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Als de amnestiewet er komt, wordt verdachte van de Decembermoorden, Desi Bouterse, vrij gepleit
Een meerderheid van het Surinaamse parlement lijkt in te gaan stemmen met de omstreden amnestiewet. Die wet kan ervoor zorgen dat president Desi Bouterse en andere verdachten van de Decembermoorden niet worden vervolgd. Coalitiepartner Pertjaja Luhur van Paul Somohardjo was eerst nog tegen de wet, maar heeft na beraad binnen de partij besloten toch in te stemmen en het parlement aan een meerderheid te helpen.
Vrijdag houdt het parlement een besloten vergadering over de amnestiewet. Het is onduidelijk of de openbare behandeling dan ook plaatsvindt.
Het parlement telt in totaal 51 zetels. Pertjajah Luhur heeft zes zetelt. De Mega Combinatie van oud-legerleider Bouterse is goed voor 23. Naar alle waarschijnlijkheid zal ook voormalig rebellenleider Ronny Brunswijk zich achter de amnestiewet scharen.
Zes parlementariërs, waarvan vijf lid van de partij van Desi Bouterse, vinden dat een amnestiewet zal leiden tot ‘maatschappelijk rust’. Suriname moet volgens hen een streep onder het verleden zetten.
Advocaat Gerard Spong kondigde bij Pauw en Witteman aan de staat en het parlement van Suriname aan te zullen klagen als de amnestiewet er komt.
Onlangs heeft Ruben Rozendaal, een belangrijke getuige in het proces van de Decembermoorden, onder eed verklaard dat Desi Bouterse Cyrill Daal en Soerindre Rambocus persoonlijk heeft doodgeschoten. Rozendaal was destijds de boezemvriend van Bouterse. Hij zou zelf niet bij de moorden aanwezig zijn geweest, maar Bouterse zou het hem in vertrouwen hebben gezegd.
De Decembermoorden vonden op acht december 1982 plaats in Fort Zeelandia, in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Vijftien tegenstanders van het militaire regime, onder leiding van legerleider Desi Bouterse, zijn omgebracht. In 2007 startte het proces tegen 25 verdachten in de zaak, maar het proces liep grote vertraging op. Het Openbaar Ministerie zal naar alle verwachting binnenkort, na vier jaar procederen, eindelijk de strafeis bekend maken.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.