81

Meerderheid Eerste Kamer dreigt voor kraakverbod

SGP en ChristenUnie geven VVD en CDA benodigde steun

De beweging die grote poppodia als de Amsterdamse Melkweg en Paradiso voortbracht, lijkt nu echt verboden te gaan worden. De antikraakwet die vorig jaar op het nippertje door de Tweede Kamer werd aangenomen, lijkt ook bij de stemming in de Eerste Kamer op 1 juni een meerderheid te gaan halen.

Het CDA, met 21 zetels in de Eerste Kamer vertegenwoordigd, zei positief te zijn, de VVD, veertien zetels, wil kraken “altijd en overal” verbieden en vindt veranderingen in de wet op dit moment niet meer zo nodig. Beide partijen zien wel nogal wat bureaucratie opdoemen. Dat meldt De Pers dinsdagavond.

De ChristenUnie (vier zetels) en de SGP (twee zetels) lieten dinsdagavond laat weten voor te zullen stemmen, waarmee het voorstel in de senaat in elk geval aan een meerderheid van 41 zetels zou komen.
Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in oktober vorig jaar voor een kraakverbod. Als de wet ook in de Eerste Kamer wordt aangenomen, komt er op kraken een maximale straf van een jaar cel te staan. Als iemand in groepsverband kraakt en daarbij geweld gebruikt, kan de gevangenisstraf oplopen tot twee jaar en acht maanden.

Geef een reactie

Laatste reacties (81)