26

Meerderheid EP keert zich tegen inzage bankgegevens door VS

Jusititieministers willen Swift-akkoord doordrukken. Ook Christen Democraten nu tegen. GroenLinks: Privacy aangetast

In het Europees Parlement is een meerderheid ontstaan tegen het SWIFT-akkoord dat de Europese justitieministers willen sluiten. Dit akkoord zou het mogelijk maken voor de Verenigde Staten om de bankgegevens van Europese burgers in te zien.

Het Duitse persbureau DPA meldt dat ook de christen-democraten de gang van zaken rondom SWIFT niet accepteren. De zogeheten ‘Swiftregeling’ gaat op 1 februari voorlopig in, terwijl het Europarlement er pas 9 of 10 februari over stemt.

Veel partijen in het Europees Parlement zijn kritisch over de Amerikaanse inzage, die is bedoeld om terrorisme te bestrijden. Europarlementariërs maken zich zorgen over de privacy van Europese burgers, omdat onduidelijk is wat met de informatie gebeurt. Dit schrijft onder andere De Pers.

GroenLinks verwacht dat het parlement tegen het akkoord stemt. “Wij hebben van meet af aan gezegd dat dit akkoord de bescherming van persoonsgegevens onaanvaardbaar aantast”, aldus Judith Sargentini.

“Het parlement is van links tot rechts kritisch”, zegt ook Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).
In november sloot de EU al een tijdelijke overeenkomst met de VS. Het kon het Europees Parlement toen nog passeren omdat het nieuwe EU-verdrag van Lissabon nog niet van kracht was. Dit verdrag, dat op 1 december inging, geeft het Europarlement meer macht.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)