Laatste update 12:14
13

Meerderheid Fransen wil dat ‘gele hesjes’ stoppen met acties

De steun voor de ‘gele hesjes’ in Frankrijk brokkelt erg snel af. Volgens de Franse tv-zender LCI vindt een meerderheid nu dat het mooi geweest is met de blokkades en demonstraties. Al enkele zaterdagen achtereen is het erg onrustig in vooral de grote steden in het land. De actievoerders zeggen te strijden tegen de hoge kosten voor brandstof en levensonderhoud. Op dit moment ziet 54 procent van de Fransen dan ook het liefst dat de hesjes aan de wilgen worden gehangen. Daar tegenover staat zo’n 45 procent die zegt dat de acties vooral door moeten gaan.

De enorme rellen hebben overigens weinig veranderd aan de manier waarop er wordt gekeken naar de doelen achter de protesten. Zo’n tweederde van de Fransen staat daar namelijk nog altijd achter. De peilingen van LCI zijn gehouden nadat de Franse president Emmanuel Macron toezeggingen deed. Vanaf volgend jaar zal het minimumloon met 100 euro per maand omhoog gaan. Overuren worden niet langer belast en een ook een andere belastingmaatregel wordt ingetrokken.

De ‘gele hesjes’ zijn overigens vooralsnog niet van plan om in te binden, meldt NOS-correspondent Frank Renout: “Een vrouwelijke actievoerder zei tegen mij: ‘Er komt een nieuwe Franse revolutie aan’. Een paar van de leiders van de gele hesjes hebben al gezegd dat er komende zaterdag weer een landelijke actie wordt gehouden.”

Cc-foto: Erder Wanderer

Geef een reactie

Laatste reacties (13)