Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meerderheid Johnson aan een zijden draadje na zetelverlies Wales

  •  
02-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
CORRECTION - BRITAIN - VOTE - POLITICS - EU

© 2019-08-02 03:31:48 Liberal Democrat candidate Jane Dodds (C) celebrates with Liberal Democrat MP Ed Davey (L) and and her team after winning the Brecon and Radnorshire by-election at the Roy

De kersverse Britse premier Boris Johnson heeft zijn eerste nederlaag geleden als politiek leider van het Verenigd-Koninkrijk. Gisteren snoepten de Liberal Democrats (Lib Dems) de Conservative Party (Tories) een zetel af bij Lagerhuis-verkiezingen in het ‘Brecon and Radnorshire’-district in Wales, waardoor de coalitie van Johnson met een meerderheid van één zetel aan een zijden draadje bungelt. De districtsverkiezing in Wales werd uitgeschreven nadat Chris Davies aftrad na een veroordeling voor fraude.
De ‘by-election’ in Wales wordt gezien als een strategische overwinning voor het Remain-kamp. De andere Remain-partijen, Plaid Cymru en the Green Party, hadden zelf geen kandidaten aangemeld om de kans op overwinning van de Lib Dems te vergroten. Labour, Brexit Party, Ukip en de Monster Raving Loony Party deden wel mee, maar maakten volgens de peilingen nauwelijks kans.
Jane Dodds van de Liberal Democrats werd verkozen met 13.826 stemmen, de Conservative Party kreeg er 12.401, de Brexit Party werd derde met 3.331, stemmen Labour werd vierde met slechts 1,680 stemmen. Ukip eindigde met 242 stemmen als laatste, achter de Monster Raving Loony party (334).
De nauwe meerderheid van de Tories is een probleem voor Johnson, aangezien het nog steeds rommelt binnen zijn partij tussen de No Deal-hardliners en de mensen die kost wat kost een No Deal-Brexit willen voorkomen. Johnson heeft beloofd dat het VK op 31 oktober uit de Europese Unie vertrekt, maar een akkoord waarvoor een meerderheid te vinden is lijkt verder weg dan ooit. Op het moment dat er weer een conservatieve parlementariër opstapt en Johnson zijn meerderheid kwijtraakt, is de kans groot dat het parlement een motie van wantrouwen tegen hem indient. Als die motie het redt, moeten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Het houden van nieuwe verkiezingen is echter niet meer mogelijk voor de Brexit-deadline die op 31 oktober verloopt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.