Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meerderheid Kamer vóór invoer nieuwe, omstreden tapwet

  •  
08-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
24800207551_5ea7c48e70_b
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft woensdag laten in te zullen stemmen met het uitbreiden van de omstreden “sleepnetwet”. De Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, zoals de tapwet voluit heet, kan rekenen op steun van VVD, PvdA, CDA en SGP.
Met de nieuwe wet is het voor de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD makkelijker om mails, appjes en telefoongesprekken vast te leggen. Daarbij wordt niet naar de inhoud gekeken, maar naar de afzender en ontvanger. Volgens minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) is de wet noodzakelijk om bijvoorbeeld het netwerk rond jihadisten in kaart te brengen.
Op dit moment kunnen de veiligheidsdiensten alleen gericht informatie tappen die via de ether of satelliet wordt verstuurd. Plasterk wilde dat de veiligheidsdiensten hetzelfde kunnen doen met gebruik van de nieuwste technologieën. Daarnaast wordt het met de nieuwe wet mogelijk om binnen een groter gebied alle communicatie te onderscheppen, als een soort sleepnet, dus niet alleen dat van de verdachte. Ook kan de bulk tapgegevens worden gedeeld met buitenlandse veiligheidsdiensten wanneer die daar om vragen, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse NSA, zonder dat de AIVD of MIVD precies weten welke informatie zij overdragen.
Minister Plasterk probeert de omstreden tapwet al langere tijd door de Kamer te loodsen , maar dat mislukte tot nu toe steeds. Onder meer omdat niet de garantie kon worden gegeven dat de gegevens veilig waren en dat de inlichtingendiensten niet onnodig zouden tappen. In de nieuwe wet staat vastgelegd dat inlichtingendiensten voor elke tap toestemming van de minister moeten hebben, dat het besluit van de minister wordt gecontroleerd door een toezichthouder en dat er een speciale commissie van rechters meekijkt.
Partijen als GroenLinks, D66 en de SP waren tegen het aannemen van de wet. Zij zijn er niet gerust op dat met de nieuwe bevoegdheden de privacy van onschuldige burgers niet wordt geschonden. Dat het kabinet beweert dat gegevens direct worden weggegooid wanneer daar niets bruikbaars tussen zit, is volgens de partijen onvoldoende. Ook vrezen ze dat de overheid databases vol informatie van burgers jarenlang bewaart en onnodig deelt met buitenlandse diensten.
Dinsdag wordt in de Kamer formeel gestemd over de nieuwe wet.
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.