Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meerderheid Tweede Kamer heeft genoeg gehad van discriminatie op de arbeidsmarkt

  •  
18-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
De Tweede Kamer vindt dat er eindelijk iets gedaan moet worden aan discriminatie op de arbeidsmarkt op basis van etniciteit, kleur, geloof of andere willekeurige kenmerken die niets over de kwaliteit van een sollicitant zeggen. De partijen PvdA, SP, CDA en D66 luiden de noodklok. Dat meldt Nu.nl.
De zorgen van de partijen komen voort uit de talloze rapporten die stellen dat mensen op basis van etniciteit, kleur, geloof, seksuele geaardheid ed op de arbeidsmarkt gediscrimineerd worden. Sadet Karabulut van de SP vraagt zich af ‘hoeveel onderzoeken er nog moeten verschijnen’ voordat er iets aan gedaan wordt. Ook D66 en CDA sluiten zich daarbij aan. PvdA’er Roos Vermeij:
"Het is nu echt tijd om in actie te komen. We moeten af van het idee dat we een inschatting van de capaciteiten van mensen kunnen maken op basis van hun achternaam"
De Tweede Kamer debatteert donderdag met minister Lodewijk Asscher over het onderwerp en onder andere het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) over de discriminatie jegens Haagse etnische minderheden. Daaruit kon geconcludeerd worden dat witte Nederlanders anderhalf keer meer kans hadden op een sollicitatiegesprek dan Nederlandse-Hindostanen en zelfs twee keer zoveel als Marokkaanse-Nederlanders.
De overheid heeft getracht iets aan de discriminatie te doen door middel van trainingen over diversiteit en door bedrijven die zich schuldig maken aan uitsluiting niet meer in aanmerking te laten komen voor overheidsopdrachten. Van dat laatste is niets terecht gekomen.
De partijen stellen ook dat het moeilijk is om strafrechtelijk te procederen omdat discriminatie lastig aan te tonen is en het proces zou daarbovenop te lang duren. Daarom wordt ervoor gepleit het College van de Rechten van de Mens bij de uitsluiting van discriminerende bedrijven te betrekken. Die zouden ervaring hebben met dergelijke zaken en een geïnformeerde uitspraak kunnen doen. Ook de arbeidsinspectie zou aangehaald moeten worden. Daarover zegt Karabulut.
"De inspectie controleert al of er beleid is om discriminatie te voorkomen. Laat de inspectie niet alleen op beleid, maar ook op individuele gevallen van discriminatie toetsen."
Daarnaast kan de overheid volgens de SP’er een grotere rol spelen in de bestrijding van discriminatie door stelling in te nemen.
"Een premier die dan zegt dat je je als afgewezen allochtoon maar moet invechten en en zegt: dat is jouw probleem, helpt daar niet bij."
D66-Kamerlid Wijenberg voegt eraan toe dat de politiek van xenofobe politici zoals Wilders niet bijdragen aan een inclusieve samenleving en het bestrijden van racisme en discriminatie.
" (…) Uitspraken als minder-minder-Marokkanen en de toon in het vluchtelingendebat versterkt het negatieve klimaat. Dat soort politiek zet mensen weg op basis van kleur of geloof. Gelukkig worden ook in dit negatieve klimaat tegenstellingen gecreëerd, en zie ik Nederlanders die het gaan maken."
Het advies dat de partijen en de SCP geven aan sollicitanten die met discriminatie op de arbeidsmarkt te maken krijgen is onder andere zich niet te laten kisten en aangifte te doen bij het College van de Rechten van de Mens, het te melden bij de Tweede Kamer of de media op te zoeken.
De VVD heeft uiteraard een ander standpunt want waarom zou je actie willen ondernemen tegen ongelijkheid in de samenleving. Kamerlid Anouchka van Miltenburg liet weten het géén goed plan te vinden om het College van de Rechten van de Mens en de arbeidsinspectie te betrekken bij het bestrijden van discriminatie op de werkvloer. Wat de partij wél wil doen – naast jongeren zich laten ‘invechten’ – is niet duidelijk.
Voor een partij die zo hamert op menselijke vrijheden en je houden aan de wetten en regels, laten ze zelf aardig wat steken vallen. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat namelijk dat alle mensen gelijk behandeld dienen te worden ondanks (culturele en/of sociale) achtergrond. Zo ook in de Nederlandse gelijkebehandelingswetgeving  waarin gesteld wordt dat mensen niet ongelijk behandeld mogen worden vanwege persoonskenmerken die er niet toe doen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.